A Universal Music Group válaszul a TikTok alacsony jogdíjaira letiltotta a platformon Taylor Swift és Drake dalait, emiatt milliók videói érintettek lehetnek.

A Universal Music Group drasztikus lépésre szánta el magát és megszüntette az általa menedzselt előadók zenéinek TikTokon való elérhetőségét. Ennek eredményeképpen nemcsak az újonnan feltöltött videókban nem lehet többek között Taylor Swift és Drake dalait használni, de a korábban feltöltött tartalmakban is elnémultak ezek a számok a közösségi oldalon.

A lemezkiadó szerint a TikTok megalázóan alacsony jogdíjat fizet, ami nem felel meg a zenészek és dalszövegírók munkája értékének. A Universal Music pontosította is a számokat, eszerint 

a platform a globális bevételének mindössze 1 százalékát fizeti jogdíjakra, ami szerintük nevetségesen kevés.

A kiadó emellett kritizálja a TikTokot a felhasználók és zenészek védelmében tett intézkedések elégtelenségéért, valamint a mesterséges intelligencia által jelentett veszélyek figyelmen kívül hagyásáért.

A TikTok a döntést szomorúnak találja, azzal vádolva a Universal Music Groupot, hogy a saját érdekeit helyezi előtérbe a zenészek és dalszövegírók érdekeivel szemben. Miután mindkét fél érdeke, hogy új szerződést kössenek, így várhatóan hamarosan ismét elérhetővé válnak a TikTok-felhasználók számára a Universal Music által menedzselt előadók zenéi.

(Borítókép: Taylor Swift koncertfelvétel. Fotó: Getty Images)