Koleszterin egy zsírfajta, ami a vérben található. A szervezetben rendkívül fontos és sokrétű feladatot lát el. Számos, a szervezetünket felépítő molekula alkotórésze.

Koleszterinből készül a hormonok egy része, másrészt fontos szerepet tölt be a sejtfal felépítésében.

A koleszterint részben táplálék formájában juttatjuk be a szervezetünkbe, másrészt mi magunk, pontosabban a máj is állít elő koleszterint.

A vérben keringő koleszterinnek normális esetben, azaz egészséges szervezetben mintegy 30 százaléka származik állati eredetű táplálékból, a többi "saját termék".

A "jó" és "rossz" koleszterin

Ki ne hallotta volna már: van "jó" és "rossz" koleszterin?

A vérkeringésben ugyanis két különböző koleszterinszállító anyag létezik.

A "rossz" LDL- szállító a koleszterint a májból a szervezetbe transzportálja, míg a "jó" HDL-szállító a fölösleges koleszterint visszaviszi ehhez az "átrakóhelyhez", majd a májon és a beleken keresztül történik a koleszterin kiválasztása.

Ha túl sok LDL van úton a vérkeringésben, a vele együtt "közlekedő" "rossz" koleszterin lerakódik az erekben.

LDL-koleszterin

Az LDL-koleszterin ("low density lipoprotein") kis sűrűségű anyag, 45% koleszterint, trigliceridet, foszfolipidet és fehérjét tartalmaz.

A koleszterint a májból szállítja a sejteknek, ha viszont túl sok termelődik, és a sejtek keveset használnak fel belőle, akkor a koleszterin lerakódik az érfalba, ezért az LDL-koleszterint "veszélyeztető koleszterinnek" is nevezik.

A magas szérum koleszterinszint általában magas LDL-szintet is jelent.

A HDL-koleszterin
A HDL-koleszterin vagy "high density lipoprotein", magyarul nagy sűrűségű lipoprotein.

A HDL-koleszterin 50% fehérjét, kevés koleszterint, trigliceridet és foszfolipidet tartalmaz. Szerepe abban áll, hogy a már lerakódott koleszterint az érfalból visszaszállítja a májba, ami ott lebomlik, végül a beleken keresztül távozik.

Az érelmeszesedés szempontjából tehát nemcsak a vér koleszterinszintje, hanem az egyes koleszterinrészek egymáshoz viszonyított aránya is fontos. A laborértékek elemzésekor a legfontosabb az LDL és a HDL aránya, mely nem lehet magasabb 3,5- nél.

Hogy mérhetem meg a koleszterinszintemet?

A kórházi laboratóriumok mellett ma már nagyon sok patikában is ellenőriztetheti a koleszterinszintjét. Léteznek otthon használható mérőeszközök is, erről szintén a gyógyszertárakban kaphat felvilágosítást.