Színházak csatái a Honfoglalóval

2010.02.05. 09:02 Módosítva: 2010.02.05. 09:19
Február 28-tól, 5 hónapon át színházak csapatai csatáznak egymással. Szúró-, vágó szerszámot senki nem használhat, a tudás, az ész, a reflexek és az emlékezet lesz a játékosok fegyvere.

A bajnokságot a Honfoglaló munkatársai bonyolítják, a Honfoglaló szabályai szerint. A játék különlegessége, hogy a csapatok gépek nélkül játszanak, közönség előtt, a háború 4 körös lesz, a játékot kivetítjük, és lesz egy játékmester Scherer Péter, alias Pepe személyében.

Akik nem tudnák, a Honfoglaló a kvíz-kérdések, a stratégia, a szerencse, és a tudás birodalma.

Már 11 éve honfoglalózunk átlag napi nyolcvanezren az interneten. Az alapszabály szerint három játékos feleletválasztós és tippellős kérdések helyes megválaszolásával próbál magának minél több területet szerezni Magyarország vagy Európa térképen. Minél több megyét szerez valaki, annál több pontot kap. Fölényes győzelmet arathat az a játékos, aki a másik várára tör, és annak mindhárom tornyát lerombolja.

A Színházak csatáiban a kvízjáték és a színház értékeit állítjuk egymás mellé. Megnézzük, mit tudnak a színházakban dolgozók: hiszen ők szakmájukból adódóan is sokat olvasnak, rengeteget foglalkoznak irodalommal, történelemmel. Ezekről a területekről sok kérdést merít a Honfoglaló.

Művészek, vagy a művészeti területeken járatos szakemberek mérik tehát össze tudásukat és tehetségüket. A játékok során kiderül, hogyan működik a memóriájuk, mire emlékeznek a színházi darabok által, milyen csapat-játokosok, és mennyire gyorsak.

A bajnokság játékvezetője Pepe, alias Scherer Péter lesz. Ismert színészünk: játszott az Arvisurában, a Bárkában, a Krétakörben és számtalan filmben. A kérdéseket egy, erre az alkalomra verbuválódott Kérdés-bizottság állítja össze. Az elnök Bihari Attila, a játék „atyja”.

Az elődöntőkben 27, két-három fős színházi csapat méri össze a tudását, általános műveltségi és színházi témakörökben. A selejtezőket három nap alatt bonyolítjuk, ezek során minden egyes alkalommal kilenc-kilenc csoport játszik. A csapatokat kamerák előtt, sorsolással választjuk ki egymáshoz. A győztesekre a szinhazakcsatai.honfoglalo.hu oldalon lehet szavazni. A középdöntőbe csak a 9 elődöntő csatanyertese jut. A fődíjért a POSZT-on játszik az a három csapat, amely már két győzelmet tudhat a magáénak.

A játék élvezetén túl miért küzdenek a társulati tagok? A több millió forint értékű reklám- és hirdetési megjelenésért, amit a csapat színháza a 2010-2011-es évadban használhat fel.

A tét tehát komoly, a cél nemes. A csatadélutánok a játékról, a találkozásról, a szórakozásról és szórakoztatásról, a csapatszellemről és nem utolsósorban a műveltségről, a tudásról szólnak. Az eseménysorozatnak a Trafó ad helyet. A közönségnek is van feladata: mi számítunk az ő kérdéseikre, a csapatok pedig drukkereik segítségére.

A csatákat a Duna TV rögzíti és műsorára tűzi!

Elődöntők:
Február 28. 15 óra
Március 28. 15 óra
Április 25. 15 óra
Minden egyes alkalommal kilenc-kilenc csapat méri össze tudását. Minden elődöntőből a három legsikeresebben csatázó csoport jut tovább.

Középdöntő:
Május 16. 15 óra
9 csapat méri össze a tudását, a három legjobb jut a döntőbe!

Döntő:
Júniusban, a POSZT-on, legjobb 3 csapattal!