„Mekkora lesz a villanyszámla?” „Miért nézett ma ilyen csúnyán a főnököm?” „Mi van, ha nem tetszik neki az új frizurám?” Néhány gondolat, ami mumusként cikázik a fejünkben, miközben nem is tudjuk, milyen szerencsések vagyunk. Nem is olyan régen, ugyanis a mumust még feketehimlőnek, járványos gyermekbénulásnak vagy torokgyíknak hívták. Lassan teljesen megfeledkezünk róluk, de ők még emlékeznek ránk.

Az utóbbi évtizedek sikeres oltási programjainak köszönhetően számos súlyos fertőző betegségre már csak nagyszüleink emlékeznek, és a kutatásoknak köszönhetően egyre több kórt tudunk radikálisan visszaszorítani. Sajnos, azonban úgy tűnik, hogy a védőoltások saját sikereik áldozatai lettek. Hatékonyságuknak köszönhetően eltűntek a rettenetes kínokat és halált okozó betegségek, így az ember többé nem fél már ezektől. Mára félelmeink a vakcinák vélt, vagy valós mellékhatásaiban öltöttek testet.

Nem állíthatjuk, hogy az oltások nem járhatnak mellékhatásokkal, azonban ezek egyrészt eltörpülnek azon tünetek mellett, amiket azok a betegségek okoznak, amik ellen kapjuk őket,– másrészt a modern kutatásoknak köszönhetően sokkal enyhébbek, mint régen.  A betegségek nem csak testileg, de lelkileg is megterhelik a beteget és szeretteiket. Kórházban töltött napok, gyógyszeres kezelések, szövődmények, maradandó károsodások.

Sok embert tántorít el a védőoltásoktól a modern vakcinák ára. Azonban – ha már az anyagiakat akarjuk saját egészségünk elé helyezni – egy hosszú hetekig tartó, fájdalmas és bonyolult kórházi kezelés legtöbbször drágább, mint az oltás és természetesen sokkal kellemetlenebb is.

Az ember hajlamos nem komolyan venni az oroszlánt, amíg az a ketrecben van. Ne felejtsük el azonban, hogy, ha megtörténik a baj, azzal nem csak magunkat, de környezetünket is veszélybe sodorjuk. A védőoltások ugyanolyan egészségmegőrző rutin beavatkozások, mint a higiénia. Miközben a mindennapi „rutin-problémákon” görcsölünk, jusson eszünkbe, hogy sokkal veszélyesebb dolgok leselkednek ránk, mint amikért valaha aggódtunk. Ezek a fertőző betegségek váratlanul, a semmiből csapnak le, teljesen felforgatják az életünket és sokkal jobban fájnak, mint az a bizonyos „szúnyogcsípés”.

További információ: www.kapdeloket.hu