…a kétszázhuszonkettes számú garnélarák a Rákmesék című film műtét-jelenetében nyújtott felejthetetlen alakításáért! Azt gondolod, hogy a kedvenc színészed sosem lehetne egy garnéla?! Ó, dehogynem!

A magát színházi kollektívaként meghatározó holland Hotel Modern filmjében/előadásában ugyanis több mint háromszáz garnélarák „játszik” - bokszmeccset, szerelmet, szülést és temetést, fergeteges bulit, pikniket... szóval mindenféle hétköznapi dolgot. S mindez egyszerre követhető élőben és élesben a színpadon, valamint film-szerűen egy nagy kivetítőn.

Az egészet úgy kell elképzelni mint egy élő animációs filmet – megnézni most csütörtökön és pénteken a Rákmesék (Shrimp Tales) című darabot a Trafóban olyan, mint résztvenni egy filmes (rák-arányokat tekintve) giga-produkció forgatásán és díszbemutatóján egyszerre.

Hiszen megy a rák-movie a vásznon, ám közben láthatjuk azt is, ahogy a rendkívüli alapossággal kitalált mini filmdíszlet(ek)ben készül, “forog” a film: 2-3 színész mozgatja a rák-szereplőket, a sok-sok rákhőst és garnéla-statiszták tömegeit, a kellékeket, a jelenetek pedig, születésről, életről, szerelemről és halálról, fontos és kevésbé fontos emberi/ráki pillanatokról szólnak.

Az előadás végén a díszlet kiürül, a rákok szárnyra kapnak, és fölülről, mint a Berlin felett az ég két angyala, mély megértéssel szemlélik az emberek mindennapi küzdelmét.

Részlet aRákmesékből

Így készült a Rákmesék – videók:

http://www.youtube.com/watch?v=ZtST4DNsWq4&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=4lG9YaY2dVg&feature=related

A Hotel Modern legutóbb a The Camp című darabbal és óriás terepasztal munkatáborával gondolkodtatta el és nyűgözte le a magyar közönséget 2008 februárjában, előtte miniatűr erdőket döntöttek le, hajlakkal idéztek elő élőben pici, a vásznon óriásinak tűnő robbanásokat a The Great War című produkcióban.

Videórészlet egy korábbi,The Great Warcímű előadásukból

Videórészlet aThe Campcímű produkcióból

A Hotel Modern Rotterdamban működő színházi csoport, mely 1996-ban alakult, Pauline Kalker, Arlène Hoornweg színészek és Herman Helle képzőművész/performer vezetésével. Előadásaikban a színház és a bábművészet között keresnek kapcsolatot, a képzőművészet egyes elemeit is bevonva a munkába. A társulat egyszerre használja a színpadon a szöveget, a zenét, a színészi játékot és különféle tárgyi objekteket – felidézve, ugyanakkor ellenőrizve is a káosz elemeit.

Április 29-én, pénteken az előadás után Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító beszélget az alkotókkal és a közönséggel!

Friss interjú a csapat egyik tagjával

Trafó Kortárs Művészetek Háza

1094 Budapest Liliom u. 41.

Jegyinfo: (+36-1) 215-1600

jegy@trafo.hu