A gyümölcslevek fogyasztásának egészségre gyakorolt hatásáról a tudományos alapokra helyezett tanulmányok mellett számos mendemonda is kering. A legtöbb esetben a különböző gyümölcsök élettani hatásait sorolják fel az egyes írások, akár az interneten, akár nyomtatásban találkozunk velük. Mi arra vállalkoztunk, hogy a gyümölcsléfogyasztás kevésbé hangsúlyozott, de lényeges információkat tartalmazó szempontjait vegyük górcső alá.

1.       Mit nevezünk a gyümölcslének?

A Magyar élelmiszerkönyv meghatározása így kezdődik: „Olyan nem erjesztett, de erjeszthető termék, amelyet egészséges, megfelelően érett, friss vagy hűtéssel tartósított, egy- vagy többfajta gyümölcsből nyernek, és az előállításhoz felhasznált gyümölcs(ök)re jellemző színe, illata, íze van.” Ezt követi még több információ is. A köznyelvben, azonban, minden olyan készítményt gyümölcslének hívunk, ami valamennyi gyümölcsöt tartalmaz.

2.       Igyunk egyáltalán gyümölcslevet?

Már ebben a kérdésben is ellentmondó vélemények hallhatók. A gyümölcslevek hozzájárulhatnak szervezetünk táplálásához, karbantartásához, ezen túlmenően pedig zamatuknál, illatuknál és ízüknél fogva, kényeztetéséhez. Amennyiben a mindennapi tápanyagbevitelt szeretnénk minőségi fokra emelni, a megbízható gyümölcslevek fogyasztása ajánlható. És, hogy mi minősül megbízhatónak, arra a lenti sorok próbálnak választ adni.

3.       Gyümölcstartalom?

A mindennapi nyelvhasználatban az elnevezések keverednek, és félreértésekre adhatnak okot. Az előírások szerint 100 százalék gyümölcsből készült termékeket juice-nak, a magas gyümölcstartalmú (40-99%) leveket nektárnak nevezik. A szakmai elnevezés alapján gyümölcsitaloknak nevezett termékek 12-25%-nyi gyümölcsöt tartalmaznak (de gyümölcsfajtától függően különböző mértékű a százalékos határ), melyek kiválóan alkalmasak napközbeni fogyasztásra, frissítőként, akár bármilyen más szomjoltó termék helyett. Minden, ami 12 százaléknál kevesebb gyümölcsöt tartalmaz, hivatalosan gyümölcs tartalmú üdítőitalnak nevezhető.

4.       Mit vegyünk figyelembe?

Minden esetben nézzük meg, hogy mit tartalmaz a kezünkben tartott doboz, alumínium tasak vagy PET palack, üveg. Tartalmaz-e tartósítószert, milyen adalékanyagok vannak a termékben?

A gyümölcselvek minőségére nagy gondot fordító gyártók termékei kizárólag valódi gyümölcsből és természetes anyagokból készülnek, tartósítószert pedig nem tartalmaznak.

A magas gyümölcstartalmú termékek esetében a nektárok és juice-ok nem tartalmazhatnak tartósítószert, míg a gyümölcsitalok között viszont érdemes a címke böngészése, mert több, általában olcsóbb, termék még tartósítószeres eljárással készülhet.

5.       Mit jelent a kiváló minőség a gyümölcsleveknél?

Elmondható az is, hogy két különböző márka azonos gyümölcstartalmú, azonos fajtájú gyümölcsből készült terméke nem ugyanolyan. Ez nemcsak az eltérő ízvilág, receptúra miatt van így. Nagyon fontos, hogy az adott gyártó milyen minőségű, fajtájú gyümölcsöket vásárol fel további feldolgozásra. A gyümölcs minőségét pedig befolyásolja, hogy hol, milyen tájon, milyen körülmények között termett, milyen állapotában szedték le és dolgozták fel. A legismertebb hazai márka gyártója a friss hazai gyümölcs legnagyobb részét maga dolgozza fel, ezáltal garantálni tudja a minőséget.

6.       Elhízás, diéta vagy az egészséges étrend része?

Mindazok a gyümölcslevek, melyek hozzáadott cukrot nem tartalmaznak, kizárólag annyi fruktóztartalommal rendelkeznek, amennyivel az a mennyiségű gyümölcs, amennyiből készültek. Tehát, ha frissen eszünk meg ugyanennyi gyümölcsöt, akkor semmivel sem jut kevesebb szénhidrát a szervezetünkbe.

2. Már napi 1-2 pohárnyi (2-4dl) gyümölcslével hozzájárulhatunk szervezetünk jobb közérzetéhez, egészségesebb táplálásához. Tartsunk mértéket, mint általában mindenben javasolt.

Ha az összetevők között szerepel a cukor, akkor az hozzáadott cukrot jelent minden esetben. A mértékletesség pedig rajtunk múlik.

A mi világunk. SIÓ


Minden SIÓ-val nyerhet! Varázsolja újjá otthonát vagy nyerjen családi élménybelépőket! További információért klikk ide