Bérelni vagy vásárolni?

2010.05.11. 16:18 Módosítva: 2010.05.13. 13:55
Béreljünk lakást, vagy ehelyett fizessük saját otthonunk törlesztőrészletét? Deviza- vagy forinthitelt válasszunk? Sokak számára ezek égető és aktuális kérdések, a válaszok pedig korántsem egyértelműek.

Béreljünk egy lakást, vagy ehelyett fizessük saját otthonunk törlesztőrészletét? Deviza- vagy forinthitelt válasszunk? Sokak számára ezek égető és aktuális kérdések, a válaszok pedig korántsem egyértelműek. Záporoznak a hírek a sajtóból, s könnyen elbizonytalanodunk. Érdemes most belevágni vagy várjak még? Azt mondják, az ingatlanárak most nagyon lent vannak, de esélyem sincs a hitelre. Előtte azért érdemes körbenézni, milyen lehetőségek vannak.

A megfelelő lakáshitel kiválasztásához számos dolgot kell figyelembe vennünk, mielőtt döntést hoznánk. Magától értetődik a törlesztőrészlet és kapcsolódó díjak mértéke, ugyanakkor ma már azt is érdemes tüzetesebben megnézni, hogy forint vagy valamilyen deviza alapú megoldást választunk. A devizahitelek törlesztőrészletei még akár kedvezőbben is alakulhatnak rövid távon, de ahogyan az elmúlt egy-két év bebizonyította, az árfolyamok megugrása nem csak egy elméleti veszély. Másrészt az elmúlt években olyan bonyolultak lettek a lakáshitel termékek, hogy ember legyen a talpán, aki eligazodik a hitelek útvesztőjében. Persze a bankok is rájöttek, hogy az eddigieknél átláthatóbbnak, kiszámíthatóbbnak és egyszerűbbnek kell lennie a finanszírozási megoldásoknak.

Az elmúlt időszak számos nehézséget hozott ugyan, de a jegybanki alapkamat csökkentésével a bankok is egyre lejjebb tornázták a hitelkamatokat, s meglepő, de ma már eljött az ideje forint alapú lakáshitelben gondolkodni. A lakásárak rég nem látott mértékben zuhannak, s persze az sem mellékes, hogy csökkent a vagyonátruházási illeték, mégsem lesz ingatlanadó, arról nem is beszélve, hogy az új építésű ingatlanoknál jelentős kedvezményekkel várják a vásárlókat.

A CIB Bank forint alapú lakáshitele az új idők új igényeinek kíván megfelelni. Kiemelkedő kondícióival és kiszámíthatóságával méltán veszi fel a versenyt bármilyen forint vagy deviza alapú lakáshitellel. A CIB FIX 3 Lakáshitel kamata rendkívül kedvező (7,79%) teljes hiteldíj mutatója pedig kevesebb, mint 8,6%. A termék lényege, hogy – a 3 éves kamatperiódusnak köszönhetően – a havi törlesztés mértéke 3 évig változatlan, így előre kiszámítható. Érdemes ezt egy konkrét példával érzékeltetnünk: egy 5 millió forintos, 20 éves futamidőre igényelt CIB FIX 3 Lakáshitel havi törlesztőrészlete 41.500 Ft. Ha ezt azzal hasonlítjuk össze, hogy a legszerényebb albérlet havi díja 55.000 - 60.000 Ft, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy saját lakást vásároljunk. Az alacsony kamat mellett nem mellékes az sem, hogy nincs sem hitelbírálati díj, sem szerződéskötési díj, sem kezelési költség. Ez a hitellehetőség lakás, családi ház, vagy telek vásárlásán túl korszerűsítésre, bővítésre, és építési célra egyaránt igényelhető.

Ha többet szeretne megtudni a CIB FIX Lakáshitellel kapcsolatban hívja a CIB24 nonstop telefonos ügyfélszolgálatot a 06 40 242 242-es telefonszámon, keresse fel honlapunkat a www.cib.hu címen, vagy érdeklődjön bármely bankfiókunkban.