Kálid Artúr színész, az április végéig tartó T-Home filmes pályázat zsűritagja szerint egy jó film legfontosabb „kelléke” az átható színészi játék. A www.jatszdujra.hu oldalon meghirdetett játékra bárki jelentkezhet kedvenc filmjelenete újragondolt változatával.

Miért tartottad érdekesnek, hogy elvállald a játékos filmpályázat zsűritagságát?

Gyermekeim, Tomi és Rebeka, főként a kisfiam „agymenései” alapján évek óta készítenek filmeket. Általában egy korábban látott filmből indulnak ki, amelynek elképzelik folytatását, számtalan formában: a gyurmafilmtől az animációs filmeken át a paródiákig sok műfajjal próbálkoznak. Mondhatom tehát, hogy tulajdonképpen önző szempontok is vezéreltek: kíváncsi vagyok, hogy a fiatalok hogyan gondolkoznak ma a filmről. Arra számítunk Péterrel (Kálloy Molnár Péter, a pályázat zsűrijének másik tagja – a szerk.), hogy olyan újraforgatott jelenetekkel találkozunk majd, amelyek egészen máshogyan működő fantáziáról tesznek majd bizonyságot, mint amilyennel akár mi közelítenénk egy ilyen feladathoz. Az értékelésnél fő szempontunk tehát az eredetiség lesz.

Tudsz említeni egy számodra különösen emlékezetes, kedvelt filmjelenetet?

Kapásból a Veszedelmes viszonyok azon jelenete jut eszembe, amikor Glenn Close de Volanges-ékoz érkezve kiszáll a hintójából, és kalapja alatt még mélységesen kárörvendő mosolya napfényre kerülve már maga az együttérzés., Ahányszor megnézem ezt a 20 másodperces jelenetet, újra és újra lejátszom. Az erős színészi jelenlét nekem egyébként is fontos egy filmben, de az is, ahogyan azok az alkotók, akiket sokra tartok, hozzányúlnak a filmhez, mint műfajhoz. Pont ezért óriási kedvencem például a Hetedik, a Párizs, Texas, A bárányok hallgatnak, A Maconi-gyermek, de estig sorolhatnám. A filmek iránti rajongásom egyébként már egészen kisgyerekkoromtól datálható. Az egyik első filmes emlékem A kétéltű ember orosz film volt, és arról szólt, hogy bűn a tehetséget nem támogatni.

Tévében is nézel filmet?

Hogyne, kifejezettem szeretem a filmcsatornákat, de imádom az angol sit-comokat is, a Monty Pythont, a Csöngetett Mylordot, vagy a Halló, hallót. Sőt, sokszor nagy közös tévézéseket rendezünk a gyerekekkel. Mindig örülök, amikor tapasztalom, hogy jó ízlésük van, ha filmről van szó.

A közös moziestékhez pedig jó eszköz a T-Home IPTV Videotéka szolgáltatása, ahonnan több száz sikerfilm közül válogathatnak az előfizetők.