Avagy hogyan fogom megúszni a roamingköltséget idén nyáron...
Cégvezetőként hozzászoktam a folyamatos internetkapcsolathoz. Megnyugtat, hogy öt percenként frissül a beérkezett üzenetek mappa a zsebemben, a telefonom figyelmeztet a számítógépen rögzített találkozókra, és a neten mindent megtalálok a kocsiban ülve is.

A párom pedagógus. Csak néhány héttel ezelőtt állítottam be új telefonján az e-mailek kezelését, de tegnap már örömmel újságolta milyen jó, hogy mindig friss információkkal rendelkezik a gyerekek teszveszen és vaterán eladásra kínált ruháira érkező kérdésekről és licitekről. A lyukas órákat pedig hírek olvasásával, zenehallgatással és böngészéssel tudja hasznosan és egyben szórakoztatóan tölteni.

Talán túlzás, hogy hasonló intenzitású online elérhetőségre van szükségünk akkor is, amikor nyaralunk?! Nekem nem az. Esténként szeretek ránézni a cégügyekre, napközben elérhető lenni a kollégáknak vészhelyzet esetén. Ági (a párom) fényképezés után azonnal feltesz 1-2 képet a Picasa-ra és a Facebook-ra a gyerekekről a nagyszülők örömére, Dávid fiam szívesen játszik, míg Ancsa lányom délután alszik, hogy aztán újult erővel csobbanjanak a tengerben. Maradjunk abban, hogy mindenki annyit netezik, amennyinek szükségét érzi és amennyit megengedhet magának.

Az itthoni mobilnetet kint nem használhatjuk, hiszen a mobilszolgáltatónknál 1MB ára júliustól sem csökken 200.-Ft alá, ami a heti 2GB-os családi adatforgalom esetén összesen kb. 400.000.-Ft-ot jelentene. (A teljes nyaralás költsége lenne csak az internet!) Vannak különféle előfizetéses roamingcsökkentő ajánlatok a hazai szolgáltatóknál, de ezek elég korlátozottak (pl. 10-50MB napi limit, 12 hónapos szerződés, stb.), emiatt alternatív megoldást kell keresnünk.

Néhány évvel ezelőtt egy Olaszországi síelés alkalmával WiFi hotspotokra és internetkávézókra alapoztam az üzleti jellegű internetezést. Azt tapasztaltam, hogy ha kizárólag hobbicélra kell, akkor ez tökéletesen elegendő, így viszont a netvadászat olykor teljesen keresztülhúzta a tervezett programot. Arról nem is beszélve, hogy akkoriban sokkal kisebb volt az információfüggőség. Ez a megoldás ma szóba sem jöhet.

A helyi mobilszolgáltatók ajánlatai a legjobbak ár/érték arányban. Ezekkel az a gond, hogy hálózatfüggő okostelefonokat használunk, amik nem kezelik a kint kapott SIM-kártyákat, a szolgáltatók weboldalai nem „beszélnek” angolul, nem értjük pontosan mit is kínálnak, illetve a rövidebb utazások alkalmával kényelmetlen „vadászni” az értékesítési pontokat és tanulmányozni a feltöltés módját.

Tavaly nyáron találkoztam először a számomra ideális megoldással, egy No Roaming Kft. nevű hazai cég külföldi mobilnetet és igény szerint modemet/MiFi-t ad bérbe teljeskörű magyar nyelvű támogatással együtt. Most, hogy közeledik a nyár, megnéztem a kínálatukat és július utolsó tíz napjára már rendeltem is egy normál SIM kártyát korlátlan adatforgalommal (9000.-Ft), illetve egy hozzá tartozó MiFi-t (5.000.-Ft), amin keresztül akár öt eszköz tud egyszerre csatlakozni az internethez. Mindezt összesen 14.000.-Ft-ért. Nekem megér napi 1400 forintot, hogy a szálláson, a tengerparton és a korzón is online lehetek.