Szebbnél szebb menüket és hozzájuk kapcsolódó borajánlatokat tesznek közzé az éttermek a borkostolok.bor.hu oldalon. A műsorújságszerű szolgáltatás a minőségi magyar borok és a gasztronómia kedvelői számára segíti a választást.

A borkostolok.bor.hu oldalon megjelenő ínyenc menük között az étteremlátogatók időpont, település és helyszín szerint is megtalálhatják a számukra legvonzóbbat, valamint a fogásokhoz illő kitűnő borokat. A regisztrált éttermek séfjei által megálmodott menüket a vendégek értékelhetik is az étteremkereső Facebook-oldalán, a facebook.com/borkostolok címen.

A Budakeszi Vadaspark közvetlen szomszédságában található Budai Gesztenyés Étterem „degusztációs menüjét” Horkay András sommelier értékeli:

Előétel

Pármai sonkás libamájbonbon szilvalekvárral és házi kenyérrel – ilyen izgalmakkal indul az impozáns menüsor. Az előételhez Gere & Weninger 2011-es üde rozéborát kínálják.

Nagyon izgalmas kombináció a libamájbonbon és pármai sonka együttese, amelyet a libamájra való tekintettel egy kis szilvalekvárral édesítenek meg. Első gondolatunk, hogy a több elemből álló kezdő fogás mellé élénk savszerkezettel bíró fehérbort kellene társítani, a szilvalekvár édes karaktere miatt a borban egy kis mézes, esetleg aszalt gyümölcsös jeggyel. Tökéletes lenne például egy Tokajból származó száraz furmint. A mi esetünkben a séf a Gere & Weninger pincészet gyümölcsös rozéja mellett döntött, amely friss, üde savaival, élénk gyümölcsös karakterével szokatlan választás. A bor jól passzol a sonkához, a libamáj és a szilvalekvár kombinációja azonban elbírná az édesebb bort. Kíváncsiak vagyunk az összhatásra!

Leves

Téli káposztaleves következik nyúlhússal. Ehhez a séf Légli Ottó 2011-es sauvignon blanc-ját javasolja.

Ismét felmerül az örök kérdés, érdemes-e leveshez bort társítani. A káposztaleveshez olyan fehérbor illik, amelyben elegendő vegetális, zöld aroma fedezhető fel. Emellett elegendő testtel is rendelkeznie kell a tartalmasabb leves ellensúlyozására. Légli Ottó János-hegyi sauvignon blanc-ja mindkét kritériumnak megfelel: a bor magában hordozza a sauvignonra jellemző zöld vegetális jegyeket és üde savasságot, ugyanakkor – mivel kis időre fában volt érlelve – megfelelő testtel is rendelkezik. Összességében remek kiegészítője lesz a tartalmas levesnek.

Főétel

A főfogás pisztáciás morzsában sült fogas aszalt paradicsomos, rukkolás rizottóval. Az ínycsiklandó halételhez az Etyek-Budai borvidék 2011-es zöldveltelinijét kínálják a Hernyák Pincétől.

A fogas és a köretként felszolgált aszalt paradicsomos, rukkolás rizottó is jó savval bíró, enyhén vegetális aromákat felvonultató fehérbort kíván. A Hernyák Pince zöldveltelinije jó savszerkezettel, friss vegetális, citrusos aromákkal és enyhe krémes textúrával rendelkezik, megfelel a fehér húsú halhoz és a krémes, a rukkola miatt zöld jegyeket felvillantó rizottóhoz is. Szépen elgondolt, egymást erősítő étel-bor párosítás.

Desszert

Desszertnek almás házi krémest kapunk Orosz Gábor 2011-es furmintjának kíséretében.

Az almás házi krémes nagyon csábító, hozzá egy kisebb puttonyszámú aszú a kézenfekvő választás. Az étterem – nem fukarkodva az izgalmakkal – Orosz Gábor tokaji furmintja mellett döntött. A nagyszerű bor új, meglepő ízvilágot tárhat fel a krémesen édes desszert mellé kortyolva.

Regisztrált éttermek októberi menüajánlatai:

Az ősz dicsérete, a régió ízeivel 2012! (Vadászkürt Étterem és Panzió Sopron)

Borjáték (Hotel Kelep)

Borvacsorák (Princessin Étterem és Kávéház)

Csárda specialitása (Kulacs Csárda Panzió)

Dél-balatoni borok kóstolója a Somogy ízeinek bemutatásával (Sándor Étterem)

Degusztációs menü (Budai Gesztenyés Étterem)

Domonyvölgyi ménesgazda menüje (Lázár Lovaspark)

Hal és Vad a legjobb falat (Hubertus - Hof Étterem)

Klasszikus Magyar Menü (Vörös Postakocsi Étterem)

Menü ajánlatunk (Code 7 étterem)

Obzidian borlakoma (Obzidian Borház)

Pannonia borvacsora (Best Western Pannonia Hotel Széchenyi Étterem)

Soproni Borvacsora (Best Western Pannonia Hotel Széchenyi Étterem)

Szt. Orbán vacsora (XO Bistro)

Zsálya BorSasszé (Zsálya Bisztró)

Zsálya Mánia (Zsálya Bisztró)