Pásztor Erzsinek majdnem életébe került a szemproblémája. A Kossuth-díjas művésznő az Egészségügyért Felelős Államtitkárság legújabb népegészségügyi kampányának arca. Az időskori vakság megelőzhető!

Pásztor Erzsi Kossuth-díjas színésznőnk még ma is hatása alatt van a pár éve történteknek:

– Épp a kisunokámat vittem le Balatonra, úgy este 9 óra tájban, amikor hirtelen azon kaptam magam, hogy a szemem nem érzékeli az előttem haladó kamion és a saját kocsim közti távolságot. Nagyon megijedtem, kivert a hideg veríték. Az első dolgom, amint hazaértem, az volt, hogy szemészhez mentem. Megoperálták a szemem, és kicserélődött az életem. Azóta tudom, hogy vakságot is okozhat, ha elhanyagoljuk a rendszeres szemészeti ellenőrzést – mesélte a népszerű művésznő, akinél szürkehályogot diagnosztizáltak az orvosok.

A Látás Világnapján indult és közel egy hónapig tartó legújabb népegészségügyi kampány a látásromlással kapcsolatos betegségek megelőzésére, a vakság elkerülésének lehetőségeire hívja fel a figyelmet. (A www.semmelweis-egyetem.hu/joujralatni oldalon számos információ található a megelőzésről.) Az államtitkárság a tavalyi „Lássunk tisztán!” elnevezésű akció folytatásaként idén újabb figyelemfelhívó kampányba kezdett: „Jó újra látni egymást!” címmel, szlogennel.

2012 októberében Janka néni és Magdi anyus, az ország két legendás televíziósorozatának közkedvelt karakterei hosszú idő elteltével újra találkoznak. Pásztor Erzsi a közszolgálati televízió emlékezetes teleregényének, a Szomszédoknak Janka nénije és Fodor Zsóka az RTL Klub másfél évtizede töretlen sikerű sorozatának, a Barátok közt-nek Magdi anyusa épp a búra alatt üldögéltek abban a Magyar Televízió korábbi székháza közeli fodrászatban, ahová Erzsike immár közel 30 éve jár. Az egykori Janka néni épp dicsérte fodrászát, Jencit: „Még mindig milyen fess!”, holott már lassan három évtizede készíti számára a szebbnél szebb frizurákat. A hajdani Magdi anyus némiképp pikírt megjegyzése: „Elmentél arra a látásvizsgálatra, amit legutóbb ajánlottam?” Mindez persze az Egészségügyért Felelős Államtitkárság legújabb népegészségügyi kampányát népszerűsítő kisfilm forgatásán zajlott. A két színésznő is nagyon fél az időseket fokozottan veszélyeztető vakságtól, hiszen számukra is a látás szinte minden: élmények, örömök és boldogság forrása. Szívügyüknek tekintik, hogy felhívják a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára, az önmagunkra történő odafigyelésre, ezért is csatlakoztak a kampányhoz, és adták arcukat a kampány hivatalos szpotjához.