Magdi anyus (Fodor Zsóka) és Janka néni (Pásztor Erzsi) az Egészségügyért Felelős Államtitkárság legújabb népegészségügyi kampányának arcai. Az időskori vakság a legtöbb esetben megelőzhető!

2012 októberében Fodor Zsóka és Pásztor Erzsi, az ország két legendás televíziósorozatának közkedvelt karakterei hosszú idő elteltével találkoztak újra – egy közös küldetés kapcsán. Zsóka az RTL Klub másfél évtizede töretlen sikerű sorozatában, a Barátok közt-ben több évig játszotta Magdi anyust, a Kossuth-díjas Pásztor Erzsi pedig a közszolgálati televízió emlékezetes teleregényében, a Szomszédokban alakította Janka nénit. A búra alatt üldögéltek abban a Magyar Televízió székháza közeli fodrászatban, ahová Erzsike közel 30 éve jár. Az egykori Janka néni épp dicsérte fodrászát, Jencit, hogy még mindig milyen fess, holott már lassan három évtizede kreálja számára a szebbnél szebb frizurákat. A hajdani Magdi anyus némiképp pikírt reakciója: „Elmentél arra a látásvizsgálatra, amit legutóbb ajánlottam?” Mindez persze egy teremtett valóságban, az Egészségügyért Felelős Államtitkárság legújabb népegészségügyi kampányát népszerűsítő kisfilm forgatásán zajlott.

A Látás Világnapján – 2012. október 11-én indult –, és a közel egy hónapig tartó legújabb népegészségügyi  kampány a látásromlással kapcsolatos betegségek megelőzésére, a vakság elkerülésének lehetőségeire hívja fel a figyelmet. A www.semmelweis-egyetem.hu/joujralatni oldalon számos információ található a megelőzésről.  Az államtitkárság tavaly is sokat tett azért, hogy honfitársaink ne veszítsék el látásukat, de mivel többet tenni mindig érdemes, így a tavalyi „Lássunk tisztán!” elnevezésű akció folytatásaként indult idén az újabb: „Jó újra látni egymást!” címmel, szlogennel.