4G-vel ötletel Éder Krisztián

2013.05.09. 11:42 Módosítva: 2013.05.09. 11:57
Nemzetközi reklámfilmre készül Éder Krisztián. A külföldi stábtagokkal az előkészülettől az utolsó simításokig a 4G mobilinternet-szolgáltatás segítségével tartja a kapcsolatot.

Ebergényi Réka szupermodellel forgat rövidesen nemzetközi koprodukcióban készülő reklámfilmet Éder Krisztián. A jelenleg az ötletelés fázisában tartó szpot külföldi megrendelője a munka minden pontján rajta tartja a szemét. Ehhez pedig a külföldi stáb összes résztvevőjének részvételére szükség van. „Szerencsére már adott olyan eszköz, amellyel a különböző országokban dolgozó résztvevők úgy tudnak megbeszélést tartani, mintha csak egy irodában ülnének: a szupergyors mobilinternet-szolgáltatásnak köszönhetően akár HD-minőségben tudunk videókonferenciát tartani, és megosztani egymással a különböző ötleteinket.” – mondja Krisztián.

A hálózat kapacitását a munkafolyamat későbbi fázisaiban is erősen igénybe veszi a stáb: ahogy készül a reklámfilm, az egyeztetések még gyakoribbá válnak, az elkészülő anyagokat, videórészleteket és egyéb nagy méretű file-okat, például grafikai elemeket is a lehető legjobb minőségben, és minél gyorsabban kell eljuttatniuk egymáshoz. „Az utómunkálatok során, a kért változtatások elvégzéséhez tapasztalatom szerint már szinte óránként szükséges egyeztetnünk, a határidők tartása miatt pedig különösen fontos, hogy az egészen nagyméretű file-okat is minél gyorsabban el tudjuk küldeni egymásnak.” – teszi hozzá. Mindezt nagyban megkönnyíti a jelenlegi legkorszerűbb és leginkább kompromisszum-mentes mobilnet szolgáltatás, a 4G/LTE.

Ráadásul ma már nem csak a notebookhoz csatlakoztatható mobilnet modem biztosítja a mobilinternetezés nyújtotta szabadságot, számos egyéb eszközzel is kihasználható a 4G szolgáltatás minden előnye. Az internetezésre alkalmas okostelefonok mellett az egyre népszerűbb táblagépekkel is csatlakozhatunk a 4G hálózatra.A Telekom itthon tavaly decemberben hozta forgalomba az első 4G/LTE-képes okostelefonokat, és folyamatosan szélesíti ezek választékát. Az iPhone 5 és az új iPad mellett kínálatában már megtalálhatók a HTC One SV és a Sony Xperia Z okostelefonok, a Samsung új csúcsmobilja, a Samsung Galaxy S 4, továbbá megkezdte az ASUS Padfone 2 értékesítését is, amely telefon és táblagép egyben.

A 4G/LTE szolgáltatás sikeréhez négy dolognak kell egyszerre jelen lennie: a jó minőségű hálózatnak, a megfelelő készülékeknek és díjcsomagoknak, valamint a jó tartalomnak. A Telekom mára a hazai lakosság 27%-a számára elérhetővé tette a legkorszerűbb 4G/LTE hálózatát, beleértve Budapestet (99 %-os kültéri lefedettséggel). Tervei szerint év végéig további vidéki településeken biztosítja a 4G/LTE lefedettséget, és ezzel a magyar lakosság közel 40 százaléka számára elérhetővé teszi a szolgáltatást (kültéren)*

*Kültéri lakossági lefedettség %: a lakosság bejelentett lakcíme szerinti lakossági eloszlástérkép alapján a kültéren lefedettnek tekintett pontok által meghatározott területeken élő lakosok számának és a teljes lakosságnak a százalékos aránya. A megadott területen a mobil internet szolgáltatás épületen kívül igénybe vehető.