Elefántürülékkel vagy macskaherével? Szájon át vagy hüvelybe?

2013.11.20. 13:11 Módosítva: 2013.11.21. 18:54
Hogyan előzhetjük meg a nem kívánt terhességet? Ez a kérdés évezredek óta foglalkoztatja az emberiséget. Az ókori egyiptomiak krokodilürülékkel és óvszerszerű védősapkákkal, a görögök vadmurokkal, a rómaiak elefántürülékből gyúrt pesszáriumokkal, a kínaiak pedig a nők köldökére tett forró vasgolyókkal próbálkoztak. Később a bálványáldozatok, a macskahere és az öszvérek fülzsírjából készített amulettek jöttek divatba. A középkorban máglyával jutalmazták a magzatelhajtással foglalkozó nőket, az egyház nem ismert tréfát a fogamzásgátlás kérdésében.

A szigor ellenére már a középkorban használtak vászonból vagy állati bélből készített óvszereket, sok más férfi mellett Casanova is így védekezett az apaság és a szifilisz ellen. A női fogamzásgátlók viszont csak évszázadokkal később jelentek meg, az első kombinált tabletta 1959-ben került a polcokra.

Elefántürülék, macskahere és állati belek. Egyik sem tűnik higiénikusnak vagy megbízhatónak, de nem is kell ilyesmikben gondolkodnunk. Ha még nem akarunk gyereket, bálványáldozatok bemutatása helyett a nőgyógyászunkat kell felkeresnünk, hogy segítsen megtalálni a számunkra legjobb megoldást. Számos modern fogamzásgátló módszer érhető el Magyarországon is. Választhatunk a tabletta, a mini tabletta, a hüvelygyűrű, a spirál, a hormontartalmú spirál, a pesszárium és az injekció közül, de a döntés előtt mérlegelnünk kell, hogy melyik passzol életkorunkhoz, életformánkhoz és szexuális szokásainkhoz.

A személyes konzultációkat ugyan nem helyettesítheti semmi, de az internet és a közösségi média korában már online is megbízható információkhoz juthatunk. A fogamzasgatlas.hu minden elérhető fogamzásgátló módszert bemutat, de sokat olvashatunk az oldalon a hormonokról, a premensturációs szindrómáról, a női testről, a szexuális életről és a terhességről is. Ha nem tudjuk beiktatni a nőgyógyászt, az orvos válaszol alkalmazáson keresztül gyors és szakszerű válaszokat kaphatunk kérdéseinkre. A fogamzásgátló választó a megfelelő módszer kiválasztásában, míg az ovuláció kalkulátor és a menses naptár a tervezésben lehet hasznunkra. És ha már sikerült döntenünk az orális, a méhen belüli és a hüvelybe felhelyezendő fogamzásgátló módszerek között, az Eperhab Facebook oldalon könnyedebb női témákkal is találkozhatunk.