Lakást dekorálni csak ízlésesen, szépen, ahogy a csillag jár az égen. Hogyan lehetséges mindez a karácsonyt megelőző őrületben?

A régi karácsonyok derűvel, csengettyűszóval, sűrű hópelyhekkel, és mindenekelőtt sok-sok egyedi pillanattal élnek emlékezetünkben.Minden aprólékosan meg volt tervezve, jutott idő a részletekre, és többnyire közösen csináltunk mindent a családdal, a saját kezünkkel, nem pedig készen vettük a boltban. Nagyanyáink meséiből még arra is emlékezhetünk, hogy ők még kézi készítésű szaloncukorral dekorálták a fát.

Azóta alaposan megváltozott a világ: a fogyasztói kultúra gyökeresen átalakult, felnőtt fejjel pedig a tennivalók nagy része ránk zúdul. Már novemberben elárasztják a nagyobb üzleteket az olcsó karácsonyi díszek, műanyag gömbök, szaloncukrok, tucat égősorok. Bár Magyarország még nem tart az amerikai háztartások szintjén, ahol szinte minden udvarban felbukkan egy életnagyságú plasztik Mikulás rénszarvassal, idehaza gyakran bele lehet futni ízléstelen megoldásokba. Nagy bajban van az, aki a „kevesebb több” elve alapján stílusosan szeretné várni a karácsonyt, anélkül, hogy nem változtatná giccses vidámparkká az erkélyt vagy a nappalit, viszont se ideje, se energiája felkutatni a város dizájnerboltjait. Amelyek ráadásul szinte megfizethetetlenek.

Éppen ezért érdemes utánajárni, online terepen mi a menő, és elmélyedni a DIY-blogok sűrűjében. Van olyan webáruház, ahol a két kardinális kérdésre (Mit vegyünk? És hogy csináljuk meg?) választ kapunk egy helyen. A Shopline-on például idén az egyedi dekorációk és a saját készítésű díszekhez szükséges eszközök mellett hétről hétre frissülő kreatív tippeket kapunk ahhoz, hogyan lássunk neki a lakás kicsinosításához.


A legegyszerűbb, ha kezünkbe vesszük az irányítást, és még időben nekikezdünk a karácsonyra hangolódáshoz. Egy puha rénszarvasos párna a nappaliban elhelyezve jelzésértékű lehet, akárcsak az, ha a szokásos papírhegyekbe halmozás helyett egy szánkó formájú kosárkába gyűjtjük az előszobaszekrényen a számlákat.  Sok-sok aprósággal lehet felhívni a figyelmet a közelgő ünnepre, az egyedi és olcsó üveggömböktől kezdve a hóember alakú díszfényig, és számtalan csecsebecse beszerezhető a netről pár kattintással, amellyel fokozhatjuk az élményt.

A családdal közösen készített díszítést persze semmilyen praktikus megoldás nem pótolja. Az advent a gyerekek bevonásával válik igazán élménnyé, hisz ez marad meg leginkább a karácsonyokból, és felnőve az ekkor tanult apró fogásokhoz fognak később visszanyúlni. Például ahhoz, hogyan készítettek angyalka formájú sütiformával karácsonyfadíszt, vagy hogyan öntöttek gyertyát a konyhaasztalon gyertyazseléből.

A kreatív hobbiboltokban és az írószerekben persze karácsonykor egy tűt sem lehet leejteni – de jó hír, hogy rengeteg dekorációs alapanyagot is be lehet szerezni a neten keresztül, filcanyagokat, tollakat, vattafejeket, faárukat, tartós ragasztókat, festékeket, sőt barkácsgépek és segédeszközök egész tárházát.

A dekoráláshoz szükséges apróságokat lépésről lépésre, de akár egy csomagban is beszerezhetjük a neten rendelt ajándékokkal és könyvekkel együtt, megspórolva ezzel a felesleges és fárasztó köröket, és kihasználva a netes kedvezményeket. Az igazán fontos dolgokra így több idő és energia marad!