Pár kattintással letudhatjuk a karácsonyi ajándékvásárlás összes kínját, azonban nem bánjuk meg, ha utána a négy fal közül kimerészkedünk az adventi lázban égő városba.

Hála az internetnek, ügyes-bajos dolgaink nagy részét ma már otthonról elintézhetjük, és ez igaz szociális életünkre ugyanúgy, mint a karácsonyi bevásárlásra. Decemberben az ajándékok utáni hajsza mellett az adventi készülődés is fejtörést okozhat, de ez is megoldható anélkül, hogy bemerészkednénk a plázák emberrengetegébe. Számos igényes, fantáziadús dekorációs kellék megvásárolható a neten az égősoroktól kezdve a praktikus ragasztópisztolyig, és eredeti ötletekért és tippekért sem kell a szomszédba menni: a világháló hemzseg a jobbnál jobb blogoktól, amelyekből ötletet meríthetünk otthonunk kicsinosításához, sőt, olyan párosítás is előfordul a világhálón, mikor a tanácsok és a szóba jöhető kedvező kínálat összetalálkozik.

Persze jóból is megárt a sok, és az otthon gubbasztás is nyomasztóvá válik egy idő után. Ilyenkor magunkra kell kapni a lehető legtöbb meleg holmit, és irány a szabad levegő! Van-e annál jobb, mint táskák, bevásárlólisták és kötelező körök nélkül, kezünket zsebre dugva nyakunkba venni a várost, és arra menni, amerre a lábunk visz? A Belváros fényeinél és hangulatainál nagyszerűbb adventi pillanatokat elképzelni sem lehet, főleg, ha előzőleg letudtuk a tennivalók nagy részét. Az utcai lámpák, a kirakatok, az épületek ünnepi díszbe öltöznek, a kávézók és a pubok egymást túlszárnyalva igyekeznek becsalogatni magukhoz a járókelőket, és már minden nagyobbacska téren fogad bennünket egy karácsonyi vásár rengeteg látnivalóval. Ilyen például a Szent István Bazilika előtti téren összesereglett sokadalom, ami kitűnő szórakozás lehet azoknak, akiknek Bécs túl messze van, a Vörösmarty tér pedig túl forgalmas.

A Bazilikánál immár 3. éve várják az érdeklődőket kézműves termékekkel, különleges karácsonyi ajándéktárgyakkal, változatos fellépőkkel, látványos fényfestéssel és megannyi érdekességgel, a gyerekek például ingyenes korcsolyapályán száguldozhatnak. A méltóságteljes, óriási székesegyház az ünnep vallásos szellemére és azokra a régi időkre is emlékeztet minket, mikor régen a város lakói a templom előtti főtéren közösen várták a karácsonyt. A nem mindennapi környezetben számos gasztronómiai finomság közül szemezgethetnek a látogatók, ezt pedig csak tetézi, hogy mindent beleng a kürtöskalács és a tél legkedveltebb italának, a forralt bornak az illata. Amiből persze sosem lehet eleget megkóstolni! A Shopline Hot 'n' Wine elnevezésű fa házikójában például érdemes megpihenni egy bögre lélekmelengető innivaló erejéig, hiszen a forró italok, a különleges fűszerezésű és alkoholmentes puncsok italok igazi szíverősítők a nagy hidegben. Ezután felfrissülve folytathatjuk utunkat a káprázatos adventi forgatagban, az izgalmas séta után pedig garantáltan jobb érzés lesz visszatérni a már stílusosan adventi díszbe öltöztetett otthonunkba.