Mikulásnapi Pincejárás Mecseknádasdon

2014.11.24. 17:17 Módosítva: 2014.12.01. 15:05
Közeleg a december és ezzel együtt az ünnepek. A hónap elején, Mikulás napja a gyermekekről szól, de Mecseknádasdon a felnőttekre is gondolnak, egy egész napos programmal várják a kicsiket és nagyokat egyaránt. Többek között a Wekler Pincénél is készülnek decemberre, tudtuk meg ifj. Wekler Jánostól.
Pincesor Mecseknádasdon
Pincesor Mecseknádasdon

Hogyan képzeljük el a Mikulásnapi Pincejárást? Milyen programokkal várjátok a vendégeket?

Ez egy egész napos program nálunk. A régi pincesoron nyitva lesznek a termelők és a látogatóknak lehetőségük lesz kóstolni. Nem csak a boraikkal, hanem egyéb házi készítésű falatokkal is készülnek a helyiek. A Mecseki Borrend Borlovag avatása után zenés programokkal és vacsorával kínáljuk a nap végén a megfáradt vendégeket.

A pincészetünk összeállított három bor-csoki csomagot Karácsony alkalmából. Ezzel is megkönnyítve az ajándékok beszerzését.

A Mecseki Borlovagrend Egyesület összefogásában édesapád sokat segít, és rajtad is erős kötődést érzek a szülőfölded iránt.

Mi svábok vagyunk, és a második világháború után elvesztettük az összes területünket, de édesapámnak sikerült a kilencvenes évek végén visszavásárolni a földeket és újra felépíteni az őseink családi hagyatékát. Én Németországban tanultam, nem vagyok vérbeli borász, de beletanultam. Tovább képeztem magam Villányban és tudom, kihez forduljak, ha problémám akad.

Mit szeretsz legjobban a borászatban?

A technológiát és a változatosságot. Azt, hogy választhatunk a borkészítési módok között. A jó alapanyag nálunk adott, mert nagyobb területen gazdálkodunk, mint az erjesztő kapacitásunk. Így van lehetőségünk válogatni a szőlőben és a nagy borok esetében osztott szürettel szedjük le a termést. A klasszikus tételeinknél reduktív elkészítési módot alkalmazunk, míg a prémium és extra kategóriák esetében a hordók méretével játszunk aszerint, hogy ászok vagy barrique illene a borhoz. Különleges helyen vagyunk, amit a szőlő minősége is megmutat.

Ifj. Wekler János
Ifj. Wekler János

Melyik borodra, boraidra vagy a legbüszkébb?

Ha igazán szív közelit kell említenem - válaszolja János - nem kis dolog volt tavaly a 2008-as Extra Merlot és a 2008-as Cabernet franc két aranyérme Franciaországban, a nemzetközi Bordeaux-i borversenyen. Valamint idén az angolszász borkedvelők fókuszában álló Decanter Wine Award ezüstje, amelyet egy különleges, 2009-es jégborunkkal érdemeltünk ki. Most ezekre a borainkra vagyok a legbüszkébb.

Lelkesen beszélsz a kék szőlőkről. Van olyan fehérbor is, amelyet kiemelnél?

A 2011-es Mecseknádasdi Pinot Blanc szintén közel áll hozzám. Nekünk a Pécsi borvidéken is vannak szőlőink Szekszárd mellett, és ez a régió a fehérborok szempontjából érdekes számomra igazán. A bort az összetettség érdekében részben reduktív módszerrel, részben barrique hordókban dolgoztuk fel és érleltük.E bor által is igyekeztem megjeleníteni, milyen fontosnak tartom, hogy megőrizzem a nagyapámtól tanult sváb borászati hagyományokat, de integráljam az új tudást is. A cél, hogy végül illatos, zamatos, intenzív borok szülessenek, amelyek ugyanakkor kellően testesek és krémesek is, hiszen mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy hosszan érlelhetőek maradjak.

Szőlőterületetek Wekler Családi Pincészet
Szőlőterületetek Wekler Családi Pincészet

Számotokra ez a legszebb hely, mert otthon vagytok, de mitől kivételes, mi az, ami visszahívja az embereket?

Mecseknádasd a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet területén található, ahol jól működik a növény-, állat- és vízvédelem egyaránt. A környező erdőkbe még a gépkocsi bejárás is korlátozott, ezért is tiszta a levegő. Sokan járnak ide túrázni, biciklizni, horgászni és vadászni. Itt egy percre sem lehet unatkozni, járva az erdőt, a természetet mindenki feltöltődik és kikapcsolódik. Mi azok közé a szerencsések közé tartozunk, akik nap, mint nap ebben a csodálatos környezetben lehetünk, itt Mecseknádasdon.Bővebb információ a Prémium-Vino Kft termékeiről, szolgáltatásairól a weklerpince.hu internetes oldalon talál.

Eredeti cikk: Borászportál.hu, Fendrik Zsóka írása