A probléma szó hallatán nem feltétlenül kell, hogy kényelmetlen helyzetek jussanak eszünkbe.  Ugyanis a helyesen kezelt konfliktusok éppen, hogy előrevihetik kapcsolatunkat, hiszen egy őszinte beszélgetés során, ahol kölcsönösen figyelnek a felek egymásra, feltárulhatnak addig ki nem mondott gondolatok, igények, szőnyeg alá söpört dolgok. Ráadásul a kölcsönös megértés, egy-egy átbeszélgetett éjszaka még intimebbé és szorosabbá teheti kapcsolatunkat kedvesünkkel. A Ragaszkodj hozzá! kampány közel 6300 embert megmozgató Nagy párkapcsolati kérdőívében többek között arról kérdezte a magyarokat, hogy vajon ők miképpen oldják meg a nézeteltéréseket és miért ragaszkodnak szívük választottjához hosszú időn át.

Különféle, tartós párkapcsolatokat érintő, izgalmas témakörökben volt kíváncsi a magyarok véleményére a Ragaszkodj hozzá! kezdeményezés a közelmúltban. A 6.227 kitöltő közreműködésével készült online felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek 76 százaléka a problémás helyzetek közös megbeszélésével igyekszik megoldani az esetlegesen kialakuló párkapcsolati feszültségeket. Ám a válaszadók között akadnak olyan párok is, akik a békítő szexet, hosszas összebújást és a figyelemelterelő közös programot választják problémamegoldó stratégiaként.

A kutatás másik érdekes kérdése az volt, hogy vajon mely tényezők miatt tartanak ki egymás mellett a párok hosszabb távon. A megkérdezettek többsége elsősorban azért ragaszkodik szerelméhez, mert megértést kap társától és képes elfogadni őt olyannak, amilyen. Ám sokan pontosan nem is tudják megmagyarázni a döntésük hátterében meghúzódó érveket, és „egyszerűen csak szeretem” válasszal fejezték ki ragaszkodásuk okát. Figyelemreméltó az is, hogy vannak, akik azért állnak ki kedvesük mellett, mert jó és tiszteletreméltó embernek tartják őt. A válaszokból kiderült továbbá, hogy legkevésbé sem ragaszkodunk párunkhoz csak azért, hogy legyen mellettünk valaki, vagy mert anyagi biztonságot nyújt.

A felmérés egy igen pozitív eredményt is hozott a családtervezés témakörén belül: kiderült, a válaszadók többsége, 98 százaléka, nyíltan tud beszélgetni párjával a fogamzásgátlásról. Sőt, 84 százalékuk szerint ennek felelőssége a párok közös feladata. Megdőlni látszik tehát az a vélekedés, miszerint kizárólag a nők vagy a férfiak feladata a fogamzásgátlás.