Vadon Jani kalapácsot ragadott

2017.06.27. 16:39 Módosítva: 2017.06.28. 12:52
“A családi élet legfontosabb színtere az otthon, de sajnos sokak számára egy ilyen önálló otthon csak elérhetetlen álom, amit önerőből képtelenek lennének elérni. Ezért fontos, hogy segítsünk, akár anyagi támogatással, akár a két kezünk munkájával, hogy esélyt adjunk egy harmonikusabb életre olyanoknak, akiknek ez még nem adatott meg” – mondta Vadon János, aki kalapácsot ragadva, falakat ledöntve segítette a maroknyi önkéntes csapat munkjáját.
MásodikEsély HabitatForHumanity P&G (5)

Egy nemzetközi együttműködés keretében a P&G Magyarország idén harmadik alkalommal anyagi támogatással és munkatársainak önkéntességével csatlakozik a Habitat for Humanity kezdeményezéséhez. A „Második Esély” programnak köszönhetően egy négytagú család kap idén lehetőséget, hogy több hónapnyi átmeneti otthonban töltött éjszaka után új, független életet kezdjen saját otthonában. Az idei felújítás a szokásosnál még egy kicsivel különlegesebb, hiszen a P&G önkénteseihez és a felújítási munkálatokhoz Vadon János, a Rádió 1 Reggeli Show-jának műsorvezetője is csatlakozott önkéntesként.

Budapest Főváros XIV. kerületének (Zugló) Önkormányzata bocsátotta a program rendelkezésére azt a lakást, amelyet a Habitat for Humanity és a P&G közös erőkkel újít fel. A leendő lakók jelenleg a Szociális és Rehabilitációs Alapítvány (SZÉRA) átmeneti otthonában élnek. A munkálatokat a Habitat építésvezetőinek felügyelete alatt végzik a P&G önkéntes munkatársai, a család tagjai, valamint Vadon János a Rádió 1/Reggeli Show mûsorvezetõje. A lelkes segítők munkájukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy a család az év végéig új otthonába költözhessen.

A megfelelő lakhatás mindenkinek jár

 Napjainkban közel 50.000 családot fenyeget lakhatása elvesztése és a hajléktalanság. Ők ismerősöknél, rokonoknál, albérletben vagy rövidebb időre családok átmeneti otthonaiban húzzák meg magukat. Az utcára kerülő családok gyermekei akár állami gondozásba is kerülhetnek, így a családtagok teljesen elszakadhatnak egymástól. Számukra megoldást jelentenének az olcsó szociális bérlakások, de ezekből nincs elegendő.

„A családok átmeneti otthonai csak keveseknek nyújtanak megoldást: ma hazánkban 150 családok átmeneti otthona működik összesen közel 3900 férőhellyel, ami azt jelenti, hogy a lakhatásukat vesztett családok 1-2%-án tudnak csak segíteni ezek az intézmények. Ezek az otthonok mentőövet nyújtanak a hajléktalanság szélére sodródott családoknak, de nem ajánlhatnak tartós megoldást.” – mondta el Kelemen Gábor, a Szociális és Rehabilitációs Alapítvány (SZÉRA) által fenntartott családok átmeneti otthonának intézményvezetője.

“Tanulmányok igazolják, hogy a megfelelő és biztonságos lakhatás kulcsfontosságú a családok élhető jövőjének megteremtésében – tette hozzá Szegfalvi Zsolt, a Habitat for Humanity Magyarország igazgatója. “Fontos tudni, hogy évente több ezer család keres menedéket családok átmeneti otthonában, de megfizethető bérlakások hiányában nem tudnak innen saját otthonba költözni. Pontosan ezért dolgozunk együtt olyan partnerekkel, minta P&G, hogy segítsünk és megteremtsük az egészséges otthon lehetőségét az alacsony bevétellel rendelkező családok számára is.”

MásodikEsély HabitatForHumanity P&G (3)

Kis városból a nemzetközi partnerségig

A P&G 2006 óta támogatja a Habitat-ot, akkor még egy egészen pici amerikai városból induló helyi kezdeményezés keretében tette mindezt. Azóta ez a partnerség egy több mint 21 országra kiterjedt együttműködéssé nőtte ki magát, 519 épület felújítását eredményezve. A közös munkába a P&G munkatársai is bekapcsolódhatnak: máig közel 2000 P&G munkatárs csatlakozott önkéntesként a Habitat for Humanity-hez és a beköltöző családokhoz.

Mint a társadalom felelős vállalata, a P&G Magyarországon eddig 76 ember lakhatását támogatta a Habitat for Humanity Magyarországgal karöltve. 2015 óta, a P&G munkatársi, több száz munkaórányi segítségével bérlakások és családok átmeneti otthonai újulhattak meg.

“Olyan vállalatként, amely közel 180 éve segíti a családok mindennapjait apró, de annál fontosabb módokon, a P&G métán képviseli a tiszta és biztonságos otthon jelentőségét.” – mondta Matej Podobnik, a P&G Magyarországért felelős vállalati kommunikációs menedzsere. “Célunk, hogy a világ minden táján élhetőbbé tegyük az emberek mindennapjait, támogatva munkatársainkat, abban, hogy ezt mindenki a maga sajátos módján is megtegye. Ezért vagyunk kiemelten büszkék a Habitat for Humanity-vel évek óta jól működő partnerségünkre és arra, hogy segítségükkel rászoruló családok számára építhetünk vagy újíthatunk fel otthonokat nemcsak Magyarországon, de a világ minden táján.”