Egyre többen fogyóznak, mégis egyre kövérebbek vagyunk – figyelmeztet Dr. Farkas Kitti, az Alakorvoslás Program alapítója, aki szerint nem a fogyni vágyókkal, hanem az általuk választott módszerrel van a baj. Az egyik legnagyobb hiba a napi ötszöri étkezés, melyet sokan aranyszabálynak tartanak – állítja blogján a doktornő.

Elsőre ugyan logikusnak tűnik a „sokszor keveset” elv, hogy a többszöri étkezés felpörgeti az anyagcserét, és jobban tudunk fogyni. Csakhogy a testünk működése alapján ez tévhit. Miért?

  1. Mert ugyanakkora energiabevitel mellett a fogyás hatékonysága és az étkezések gyakorisága között nincs összefüggés. Tudjuk viszont, hogy az anyagcserét szabályozó, zsírraktározásért is felelős inzulin szempontjából rossz a gyakori étkezés. Ha ötször eszünk egy nap, akkor végig magasan tartjuk az inzulinszintünket, így egész nap raktározza a szervezetünk a zsírt. A kevesebb energiabevitel miatt fogyhatunk átmenetileg, de nagyrészt nem a zsírból, amitől szeretnénk megszabadulni.                                                                                                             
  2. Az inzulin emellett hírvivő hormon is, ami evés után szól a sejteknek, hogy: „Hahó, energia érkezett, tessék feldolgozni!” A sok pici étkezéssel azonban nem viszünk be annyi tápanyagot a testünkbe, hogy legyen minden sejtnek mit feldolgozni. Olyan ez, mintha a hírvivő inzulin folyton farkast kiáltana. A sejtek egy ideig hisznek neki, de egyre kevésbé, végül pedig már akkor sem, ha tényleg jön a farkas. Más szóval, a sejtjeink inzulinérzékenysége romlik: nem fognak figyelni az túlságosan felszaporodó inzulin folytonossá váló jelzéseire, és nem használják fel a szervezetünkbe érkezett energiát.

A végeredmény, hogy az anyagcserénk egyensúlya felborul, és a tartós fogyást nem érjük el. Így amikor már nem diétázunk, akkor szembe találjuk magunkat a jojó-hatással, azaz több fog visszajönni, mint amennyit leadtunk.

Akkor hányszor kell enni egy nap?

Akit érdekel a válasz, elolvashatja az Alakorvoslás blogon.