Akiknek fontos, hogy megőrizzék az egészségüket, illetve szeretnének időkorukban némi extra jövedelmet, azoknak az év végéig különösen érdemes önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárakkal félretenniük. Így kaphatják meg a legnagyobb kedvezményt.

Szinte mindenki érintett az év végi takarékoskodási hajrában. Azok is, akik már tagjai valamelyik önkéntes nyugdíjpénztárnak és egészségpénztárnak, azok is, akik nem. A pénztári befizetések után ugyanis 20 százalék, évente 150 ezer forintos adó-visszatérítést jár. Ahhoz, hogy a lehető legnagyobb adókedvezményt lehessen igénybe venni, év végéig kell befizetni a megtakarításra szánt összeget pénztári számlánkra.


Érdemes élni a lehetőséggel
Az egészségpénztárakon keresztüli példával nagyon könnyen bemutatható, hogy miért is érdemes az év utolsó heteit így kihasználni. Az egészségkasszákban megtakarított pénzből ugyanis rengeteg egészség-megőrző és más hasznos szolgáltatást lehet igénybe venni. Ide tartozhatnak azok az önsegélyező szolgáltatások, amik a gyerekek születésekor, vagy beiskolázásakor, esetleg munkanélküliségtől az idősgondozáson át a lakáshitel-törlesztésig számos helyzetben nyújthatnak segítséget, vagy a különböző szűrések is. De fizethetünk egészségszámlánkról magánorvosi, magán-fogorvosi ellátást, fogtömést, esetleg fogpótlást is. Egyes élethelyzetek rengeteg kiadással járhatnak, az egészségügyi szolgáltatások pedig sok esetben drágák lehetnek, ezért is érdemes az megtakarításhoz járó adókedvezményt igénybe venni. sokan úgy tekintik - nagyon leegyszerűsítve - hogy mondjuk egy 30 ezer forintos fogorvosi kezelésért így jóval kevesebbet, csak 24 ezer forintot kell fizetniük. Az egészségpénztárban vezetett megtakarításból gyógyszereket is lehet vásárolni, azt pedig ugye nem kell mondani, hogy a tabletták is igen tekintélyes kiadást jelenthetnek. Az egészségpénztári megtakarítás mellett az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításra ugyanúgy vonatkozik a már említett 20 százalékos, évente legfeljebb 150 ezer forintos adókedvezmény. Éppen ezért igaz itt is, hogy aki már tagja valamelyik pénztárnak, az lehetőségei szerint tegyen félre újabb összegeket, aki esetleg még nem lépett be, azoknak pedig ez most egy kiváló alkalom.


Összességében - ahogy az elején is mondtuk mindenkinek érdemes a pénztárakon keresztül takarékoskodnia. És a 20 százalékos pénztári adó-visszatérítés miatt ez az egyik legjobb megoldás, ha év végéig tesz is érte.

További információ: http://www.penztar-szovetseg.hu/