A magas budapesti lakásárak témája nem új keletű manapság: az árak az egekben, és ezáltal sokan úgy érzik csak valamilyen szerencse folytán találhatnak olcsó albérletet Budapesten.

Nemrég indult be egy új ingatlanos keresőmotor az országban, Flatfy néven fut. A Flatfy csapata jelenleg 32 országban segíti szolgáltatásával az ingatlankeresőket - az általuk kifejlesztett keresőmotor egy helyen gyűjt össze minden ingatlanhirdetést, különböző oldalakról. Oldalukon megtalálhatók eladó lakások, albérletek és kiadó szobák is. Látogatóiknak pedig egyetlen feladata marad: adott szűrési feltételek alapján megkeresni oldalukon azt az ingatlant, amely megfelel igényeiknek. Mai cikkünkben összefoglaljuk nektek, Flatfy-os kis kutatásunk alapján mit kaphatunk ma a fővárosban havi 100 000 forintért.

A kérdés természetesen nehezen megfogható, hiszen mindenki más igényekkel megy neki a lakáskeresésnek. Van, aki inkább a belvárosban lakna, más inkább kijjebb. Olyan is akad, akinek számít az ingatlan nagysága, de van, akinek teljesen mindegy. Vannak, akik csak felújított lakásba költöznének, viszont sokakat nem zavar, ha nem újszerű lakásról van szó. Ezen szempontok alapján a következőket látjuk.

Ha valakinek a belvárosi elhelyezkedés számít a leginkább és ezért cserébe hajlandó kisebb négyzetméteren lakni, 100 000 forintból kényelmesen találhat magának a belvárosban, igényesen felújított, kiadó szobát. A központi kerületekben, mint az V., a VI., vagy a XIII. kerület belső részén több felújított lakásban is hirdetnek kiadó szobákat, bár sokszor ez szigorú kikötésekkel jár. Sokszor például csak lány bérlőket várnak.

Amennyiben valaki számára a belvárosi elhelyezkedés továbbra is fontos, de saját, nagyobb helyen kíván lakni, úgy rossz hírünk van: felújított lakást nemigen fog találni 100 000 forint alatt. Van természetesen néhány kivétel ez alól, de általánosságban elmondható, hogy belvárosi, legalább 30-40 nm-es lakást inkább csak felújítatlan állapotban találhatunk ezen az árlimiten belül.

Más a helyzet abban az esetben, ha valaki hajlandó kicsit kijjebb költözni annak érdekében, hogy nagyobb, felújított lakásban élhessen. A XX., XXI., IV. kerületekben például bőven találtunk szépen felújított, 50 nm körüli és annál nagyobb lakásokat a 100 ezer forintos kereten belül.

Összességében a következőket vontuk le: lehet még Budapesten 100 ezer forintért lakást találni, de fontos, hogy rugalmasak legyünk. Mivel a belvárosban a legdrágábbak az ingatlanok, akkor kell a legtöbbet nélkülöznünk, ha itt szeretnénk bérelni. Belvárosi bérlés esetén fel kell készüljünk arra, hogy egy ilyen árkereten belül kompromisszumot kell majd kötnünk, ha a lakás felszereltségéről és méretéről van szó. Külső kerületekben még mindig akadnak szépen felújított, tágas lakások 100 ezer forint körüli áron, itt viszont az ingázási idővel kell mindenképpen számolnunk.