Ha szeptember, akkor Telekom Electronic Beats Festival - sodró klubbulik és programok három napon át

2019.09.04. 10:05 Módosítva: 2019.09.09. 11:24
Azt hitted, az utolsó forró nyári napsugarakkal a legjobb buliknak is leáldozott erre az évre? Akkor bizony tévedtél, hiszen az elektronikus zene szerelmeseinek napja most van feljövőben. A külföldi élvonalba tartozó DJ-k mellett feltörekvő új arcok és persze off-programok is várnak: a füled mellett az agyadat, sőt, a ruhatáradat is feltöltheted szeptember 19-21. között.

A rakéták már izzanak, a főváros felkészült, hogy lüktető ritmusokkal búcsúztassa a forró évszakot. Ezt pedig sehol máshol nem teheted meg úgy, mint a Telekom Electronic Beats Festivalon, ahol nemzetközi szinten is lobbanékony fellépőgárda keresi majd a klubberek kegyeit. A tavalyi remek line-up, szervezés és elsöprő hangulat igencsak magasra tette a lécet, de az idei fellépők, a helyszínnek választott Akvárium Budapest szívében nem hagy kétséget afelől: ismét nemzetközi színvonalú eseménynek lehet tanúja a hozzáértő közönség.

42656945 1780770898687303 9128039701507211264 o

Budapest pulzáló artériája

Kezdjük mindjárt a hét év után az Akváriumba visszatérő, és ismét vadító élő show-val jelentkező Modeselektorral, akik minden elképzelhető módon kitágították a technó határait. A duónak a misztikus iráni énekesnő Sevdaliza melegíti be a nagytermet. Szintén nem kipályás a stuttgarti house-gurmé Motor City Drum Ensemble, de az emocionális klubzenék világítótornyától, az Innervisions kiadótól is érkezik két fontos figura Marcus Worgull és Trikk személyében. Ugyancsak nem kell otthon maradniuk azoknak, akik az újhullámon lebegnének, hiszen itt lesz a trópusias warmup-szettek hőse, Paramida és a mindig szuperszimpatikus, egészségtudatos Nathan Micay – és persze még sokan mások.

A háromnapos fesztivál azonban minden érzékszervünkre hatni akar, s nem elégszik meg annyival, hogy zenei téren a maximumot nyújtja. Az éjszakák és hajnalok a felhőtlen partizásról szólnak, de a Telekom Electronic Beats Festival ennél sokkal többet ígér. Az ingyenes kísérőrendezvényekkel olyan komplex, a szcénát minden oldalról bemutató programsorozatra számíthatunk, ami valóban páratlan színfolt Budapest életében. 

42592101 1780771055353954 6406307565843513344 o

Táplálék az elmének

Az Akvárium mellett megnyit az underground világ másik bástyája, a Toldi is, ahol a The Potential of Budapest Underground című ingyenes kísérőprogram csábít maradásra: itt debütál a BP Underground dokumentumfilm-sorozat elektronikus zenéről szóló harmadik része, amiben az elmúlt évtizedek számos fontos hazai szereplője beszél múltról és jelenről. Koltay Anna és Turan Esther filmje a sorozat másik két részéhez hasonlóan sajátos képi világgal és sok archív felvétel segítségével idézi meg a közeg kialakulását és virágzását. A film olyan csomópontokat érint, mint az FMK, Tölgyfa Klub, Süss Fel Nap, Kultiplex, Trafó, Zöldséggyümölcs, Csacsacsa, Jailhouse, Merlin, West Balkán, Frankhegy, Katlan, Corvin-tető, Ozora, vagy épp a  Patex klub. 

Megnézhetjük a nyugat-berlini underground történelmét összefoglaló B-movie című filmet is egy hozzá kapcsolódó beszélgetéssel. A berlini fal leomlását megelőző évtized zenei történéseit felölelő filmnek Mark Reeder archív felvételei adják a keretét, miközben más talált anyagokkal kiegészülve egészen elképesztő látleletet kapunk Berlin skizofrén mivoltáról, a „világon kívüli világról” ahol ebben az időszakban olyan arcok bontogatták szárnyaikat, mint az Einstürzende Neubauten frontembere, Blixa Bargeld vagy az éppen Belinbe érkező Nick Cave.

42514416 1780773432020383 5744221718461808640 o

De maradjunk még egy kicsit az elektronikus zene egyik központjának számító berlini szcénánál! Bár manapság sok film lát napvilágot az elektronikus zenéről, arra azonban még nem nagyon volt példa, hogy a német főváros klubjainak ajtaiban álló, és az oda való bejutásról döntők személyéről szülessen alkotás. Ezt a hiányosságot pótolja a Berlin Bouncer című film, ami a foglalkozást űző leghíresebb három arcot mutatja be, köztük egy amerikai ex-katonával és kelet-berlini punk fotóssal.

A filmvilágtól elevezve szombat kora délután a szakma mélyére pillanthatunk, hiszen egy estébe nyúló agytágítás keretében a budapesti e-zenei közeg kulcsszereplői mellett idelátogat Dimitri Hegemann, a legendás berlini Tresor klub alapítója, Naja Orashvili, a grúziai Tbilisziben alapított, szinte helyi technóforradalmat indított Bassiani klub vezetője, Lutz Leichsenring, a berlini Clubcommission vezetője, illetve Jan Stern, Prága éjszakai polgármestere is. A panelbeszélgetéseken éppúgy szó esik majd a hazai független lemezkiadás rejtelmeiről, mint a mentális egészségmegőrzésről a zenei életben, a nők lehetőségeiről a kreatív szórakoztatóipar terepén, vagy arról, hogyan formálja az elektronikus zene a városi kultúrát.

42677843 1780772545353805 800837729406418944 o

Mindent a szemnek – és a kéznek

Ha pedig valaki mindezen túl a design, a divat, illetve a zenegyűjtögető életmód felől közelítene a Telekom Electronic Beats felé, úgy neki is teljesül a kívánsága. Szeptember 21-én szombaton a Nyugati pályaudvar melletti Eiffel térre települ az ingyenesen látogatható, igencsak szemrevaló Lifestyle Market , ahol a szabad ég alatt mutatja be vibráló portfólióját számos magyar tervező, ruhabolt és kreatív projekt. Ha belevágtál a szeptemberi divatkihívásba, és ebben a hónapban te is csak secondhand boltokból vásárolsz, akkor az Antifactory Vintage lesz a kedvenc standod ezen a napon, de ha csak szimplán egyedi darabokra vágysz, akkor is megtalálod a számításaid. A Margot, a Fankapanka, a Zun Store, a Sisko Studio, a NOS, a Ringu Boutique és még sokan mások is arra várnak, hogy felfedezd őket. Ne csak izgalmas designdresszekre számíts, hiszen a tervezők fantáziája, s kínálata is határtalan! Arra azért készülj fel, hogy beleszeretsz valamibe, ami feltétlenül a nappalid vagy ruhatárad ékévé avanzsál majd

42629594 1780773202020406 2585740586170449920 o

Az Independent Label Fair is kitelepül a Lifestyle Marketre, ami több mint 40 magyar független lemezkiadónak ad itt lehetőséget a bemutatkozásra, az érdeklődőknek pedig fekete korongok megvásárlására - sőt, az egyes kiadók művészei is fellépnek a felhőtlen ég alatt. Zenei oldalról képviselteti még magát a hazai tehetségekre gondot fordító HOTS (Hungarian Oncoming Tunes), a kelet-közép-európai könnyűzenei kapcsolatok építésében jeleskedő Budapest Showcase Hub, valamint a legendás német Kompakt lemezkiadó is

Ez természetesen még mindig nem minden, viszont mindenről értesülhetsz a Telekom Electronic Beats Festival Budapest 2019 fő Facebook-eseményében . A fesztiválra jegyek itt érhetők el , a fenti kísérőrendezvények viszont ingyenesek!