horoszkóp

Izgalmas thrillerek a Tullamore Dew Ír Filmnapokon

2005.04.25. 12:41
Kapcsolódó cikkek (1)
A Magyar Ír Baráti Szövetség immár negyedik alkalommal, két év után ismét megrendezi a Tullamore Dew Ír Filmnapokat. A rendezvénynek május 5-9 között a Művész Mozi ad otthont. Az esemény célja, hogy olyan, nemzetközileg is nagy sikert aratott ír filmeket mutasson be a hazai közönségnek, amelyeket eddig még nem láthattunk Magyarországon. Minden bizonnyal a legnagyobb érdeklődés Aidan Quinn nemrég készült filmjét fogja övezni, amely számos díjat hozott el az európai filmfesztiválokról és komoly botrányt kavart a katolikus egyház berkeiben is. Az idei Tullamore Dew Ír Filmnapok érdekessége, hogy rengeteg izgalmas, rémisztő, sejtelmes thrillert láthatnak majd a nézők, így például Robert Quinn: Holttestek című munkáját, vagy Johnny Gogan: Térképész című filmjét.
#alt#

A "Dal egy agyonvert fiúért" Aidan Quinn főszereplésével készült produkció rendkívül megrázó jeleneteket tartalmaz, olyanokat, amelyek sokáig kísértik az embert, legfőképpen azért, mert a kegyetlenségek, a verések, a megalázások, illetve a szexuális zaklatások itt nem az írói képzelet szülöttei, hanem megtörtént, valóságos események. Aidan Quinn egy énektanárt játszik, aki egyedüli civilként modern pedagógiai módszerekkel próbálkozik a keresztény testvérek által irányított St. Jude Fiúiskolában. A forgatókönyvíró-rendező Aisling Walsh a filmmel kapcsolatban elmondta: "2002-ben az egyházi nevelőintézetekről és iskolákról egy 10 részes dokumentumfilmet mutattak be A félelem rendjei (States of Fear) címen. Az alkotói szerintem nem is sejtették, micsoda lavinát fog elindítani a filmjük. Egyre többen álltak ki a nyilvánosság elé, hogy beszámoljanak róla, milyen kegyetlenségek érték őket az intézményekben. Az Observer külön cikksorozatot szentelt az ügynek. Ekkor keltette fel az érdeklődésemet a téma. A producernek köszönhetően fedeztem fel Patrick Galvin könyvét. Galvin maga is hosszú éveket töltött Írországban a Keresztény Testvérek Nevelő Intézetében, és regénye tulajdonképpen teljesen az ő visszaemlékezésén alapul. Valós személyeket és valós eseményeket tár az olvasó elé. Amikor elolvastam, mélyen megrendített, és rögtön tudtam, hogy meg akarom csinálni a filmet. A producerrel együtt éreztük, hogy nagyon kényes a téma és minden szempontból nehéz lesz keresztülvinni, de éreztük, hogy muszáj elmondanunk az igazságot. Tudják, ami a legdöbbenetesebb az egészben, és ami a leginkább megfogott, hogy az a rengeteg kegyetlenség és brutalitás mind a nevelés álcája alatt történt." A film több elismerést is szerzett különböző fesztiválokon: megszerezte a legjobb női filmesnek járó díjat a Seattle-i Nemzetközi Film Fesztiválon; a Koppenhágai Nemzetközi Film Fesztiválon megkapta a legjobb filmnek járó aranyhattyút és a legjobb operatőrnek járó elismerést is megnyerte a Woodstock Film Fesztiválon.

A filmnapok megszervezéséhez nélkülözhetetlen segítséget nyújtott névadó szponzorként a Tullamore Dew ír whisky márka, amely a Ballantine's Hungary portfóliójához tartozik. A beharangozó kampány nem valósulhatott volna meg a Pesti Est, az Index.hu, a Magyar Hírlap és a Rádió Café támogatása nélkül. További szponzorok: Aerlingus, Budapest Film, Művész Mozi. A Tullamore Dew Ír Filmnapok fővédnöke az Ír Nagykövetség.