Az utóbbi egy-két év kutatásai azonban meglepő, új tulajdonságait fedezték fel a hemopoetikus őssejteknek. Kiderült, hogy nemcsak a vérképző szervek regenerációjában játszhatnak szerepet, hanem más szövetek helyreállításában is (pl: szívizom). Az USA-ban, Ausztráliában már alkalmaztak őssejteket szívinfarktuson átesett betegek kezelésére, méghozzá bíztató eredménnyel. A 2005. évtől kezdve már Magyarországon is használnak őssejteket infarktuson átesett betegek kezelésére. Az elmúlt évben derült ki, hogy a kzsv eredetű őssejtek megfelelő környezetben vérereket képesek kialakítani. Ez különösen jó hír az érszűkületben szenvedőknek.

Állatkísérleti stádiumban van az őssejtek cukorbetegségben történő felhasználása. Kísérleti patkányoknál a kiírtott inzulin termelő sejtek helyére emberi (xenograft) őssejteket ültettek be japán kutatók, és az első eredmények szerint az állatok inzulintermelő képessége helyreállt.

Egyes európai országokban (pl: Olaszország) már ma is alkalmaznak őssejteket izomsorvadásos betegségek kezelésére.

A szakirodalom alapján várható, hogy a különböző idegrendszeri betegségben szenvedőknél is alkalmaznak őssejteket a gyógyításra. Kiderült, hogy a kzsv eredetű őssejtek egy speciális csoportja képes idegsejtekké differenciálódni.

Szintén a közelmúlt eredménye az őssejtek porcsérülésekben, porckopásokban történő felhasználása. Ezen a területen is hatalmas fejlődés várható, hiszen az időskor velejárója a különböző porckopásokból eredő ízületi betegség, illetve az élsport előidézte porcsérülés is igen gyakori.

A kzsv eredetű őssejtek legnagyobb korlátja, hogy csak kb. 40 kg-os testsúlyig lehet használni. Az USA-ban egy cég szabadalmaztatott egy olyan eljárást (szelektív amplifikáció), amelynek segítségével az őssejtek száma növelhető. 2003.-tól kezdve már tesztelik klinikumban is az eljárást, és a rendelkezésre álló eredmények eddig bíztatóak. Japán kutatók is kidolgoztak hasonló eljárást az őssejtek számának növelésére.

Online indőpontkérés

Árak