1. Mi történik a levett mintával a fagyasztó laboratóriumban?

A levett mintát 36 órán belül be kell szállítani a fagyasztó laborba. Itt megmérik a pontos mennyiségét, majd szigorúan meghatározott arányban védőoldattal keverik össze. A védőoldat védővegyületeket (más néven: krioprotektáns) tartalmaz. A védővegyületek használatának az a célja, hogy a sejtekből eltávolítsa és helyettesítse a vizet, ezáltal megóvja a sejtek belső struktúráit a kristályosodáskor fellépő mechanikai roncsoló hatástól. A fagyasztandó mintát az előkészítés után speciális fagyasztózsákba teszik, és a számítógép által irányított fagyasztóval mélyhűtik. A KZSV-ből még a fagyasztás előtt mintát vesznek, és részletes analízisnek vetik alá.

2. Hogyan tárolják a mintákat?

A mintákat folyékony nitrogén gőzében, az ún. vapour phase technológiával tárolják. A nitrogén gőze - 120 és - 196 oC közötti hőmérsékletet biztosít a mintáknak.

3. Mennyi ideig tárolhatók a minták ilyen módon?

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján egy újszülött köldökzsinórvérének őssejtjei még 10-15 éves megfelelő tárolás után is egyes vérképzőszervi betegségekben autológ sejttranszplantációra alkalmasak maradnak. Kriobiológiai számítások szerint azonban ilyen körülmények között akár néhány száz, vagy akár ezer évig is tárolhatók a minták.

4. Ki használhatja fel a mintákat?

Saját célra történő tárolásnál a megszületett gyermek bármikor felhasználhatja a mintát. Amennyiben testvérnél, vagy szülőnél akarják a mintát felhasználni, úgy előtte alkalmassági vizsgálatot (ún. HLA antigén vizsgálat) kell végezni. Családon belüli felhasználás esetében a megfelelőségnek a valószínűsége jóval magasabb, mint idegen donorból származó őssejtek esetében.

5. Össze lehet-e cserélni a mintákat?

A mintákat többszörös kódrendszer védi a kicserélődés ellen. Minden minta külön "fiókba" kerül, ezért a minták összekeverése lehetetlen.


6. Mi történik áramszünet esetében?


A háztartási hűtőgépekkel ellentétben a mélyhűtéshez és tároláshoz használt rendszerben az elektromos áramnak csekély szerepe van, nem kell állandó áramellátást biztosítani, hiszen a tárolás folyékony nitrogén gőzében történik. Mindazonáltal az egész rendszer rendelkezik szünetmentes áramforrással.


7. Csak az őssejtet fagyasztják, vagy a teljes vér kerül fagyasztásra?


A KRIO Intézet rendelkezik a legmodernebb őssejtelválasztó berendezéssel. Mindazonáltal a tapasztalatok azt mutatják, hogy bizonyos kzsv térfogat alatt nincs értelme az őssejteket kiválogatni, mert a veszteség túlságosan magas. Ebben az esetben a teljes vér kerül fagyasztásra, mert az a cél, hogy minden értékes sejtet megőrizzünk, és ne veszítsünk el. Amennyiben viszont a levett kzsv térfogata megengedi, úgy természetesen a NETCORD előírásainak megfelelő volumen redukció után az őssejtek kerülnek fagysztásra.

Online indőpontkérés

Árak