Életünk számos alapvető szükségletét, tevékenységét meghatározza életkorunk. Gondoljunk csak a táplálkozásunkra, öltözködésünkre, viselkedésünkre, miért lenne a testünk mozgásigénye kivétel? Az edzéstervünkben sem szabad figyelmen kívül hagyni éveink számát, bár minden edzés a cardioedzésen és erősítésen alapszik, a feladatok összetétele és mennyisége változik. Örök igazság, hogy a testünk és lelkünk gyorsabban öregszik, ha nincs állandó edzésben. Mint a Nestlé Életmód Központ mozgás szakértője, szeretném felhívni a figyelmet a különböző korcsoportoknak megfelelő mozgástípusokra.

Tinédzserkorban a növekedés lelassul, majdnem elérjük végleges magasságunkat, de még a csontszövet és izomszövet nem éri el maximális terhelhetőségét. Az erősítő gépekkel való edzést kerüljük, helyette kisebb súlyú kézi súlyzókat használjunk. Az erősítésben nem az izomtömeg gyarapítása a cél, hanem az izomerő-állóképesség növelése. Kiemelt szerepet kap a helyes testtartást biztosító has- és mélyhátizomzat. A szív és tüdőkapacitását jól ki tudjuk használni cardiotréningeken és a változatos aerobik órákon.

#alt#

20-35 éves korban fordítunk legkevesebb figyelmet a rendszeres mozgásra. A felesleges kilók ezekben az években rakódnak ránk a legkönnyebben. 30 év felett évente átlagosan két százalékkal nő a testzsír-százalék, ami sportolással megelőzhető. Könnyebb a felesleges kilókat magunktól távoltartani, mint később megszabadulni azoktól. Sokat hallunk az elhízással együttjáró szív- és keringési betegségekről, a magas vérnyomásról, cukorbetegségről és a különböző izületi problémákról. Nőknél a szülés utáni hasizmok megerősítése hangsúlyosan szerepeljen az edzéstervben, a felesleges kilóktól való megszabadulásban a cardioedzés meghatározó. A férfiaknál ebben a korban érik el csont- és izomszövetük maximumát, testépítő edzések során gépekkel, nagy súlyokkal terhelhetők.

35-55 éves korban jobb elkezdeni az edzést, mint soha! A rendszeres sportolás előtt mindenféleképpen szükséges az orvosi kivizsgálás. A fejlődés ebben a korban már nem olyan látványos, mint fiatalok esetében. De már nem is ez a cél, hanem a betegségek megelőzése az immunrendszer erősítése. A leggyakrabban előforduló szív- és keringési betegségek, a rosszindulatú daganatok, a csontritkulás elkerülésében a sokoldalú aerob edzések előnyösek, az úszás, a kocogás, kerékpározás és a gyaloglás.

55 éves kor felett már az immunrendszer gyengül, a csont- és izomszövet mennyisége csökken. A sportolás célja a folyamat lelassítása, a jó közérzet fenntartása, a lélek és az agy frissen tartása. A szabadtéri sportok közül a sífutás, kocogás, gyaloglás jó választás. Az úszás kimondottan ajánlott, mert a víz felhajtó ereje miatt kisebb súly nehezedik a csontozatra. Nyújtó és lazító gyakorlatokkal a mozgékonyságot javíthatjuk, hogy izületeink mozgástartománya lényegesen ne szűköljön be.

Függetlenül attól hány évesek vagyunk, a biológiai óra lelassításához a kulcs mindig ugyanaz marad: a rendszeres testmozgás.

Ajánlom még figyelmükbe a Nestlé Életmód Központ weboldalát ahol szakértő társaimmal együtt segítjük az érdeklődőket abban, hogy választ kapjanak a táplálkozással, testmozgással és egészséges életmóddal kapcsolatos kérdéseikre. Ugyanitt számos, az egészséges életmóddal, táplálkozással, és egészségmegőrzéssel kapcsolatos témában találhatnak hasznos, érdekes, praktikus cikkeket és információkat.

Farkasdi Edina, személyi edző, a Nestlé Életmód Központ tanácsadója