horoszkóp

Ne rejtsd el a szemeid!

2008.03.04. 10:14

Szemeztél már szemüveg mögé bújva? A szemed helyett csak a szemüveged ragyogott? Volt már, hogy a legzavarbaejtőbb pillanatban kellett keresgetni a kiesett kontaktlencséd?

Ha látásproblémákkal küzdesz, tudod, milyen érzés kompromisszumokat kötni: ébredéskor homályos világ fogad, s hiába a tökéletes smink, igézőek a szemeid, ha a szemüveg eltakarja szépséged. Kontaktlencsével ugyan látod a monitort, de közben gyötör a szemszárazság. De nem kell többé kompromisszumokat kötnöd, a modern orvostudomány ugyanis a lézeres látásjavítás segítségével megoldást kínál erre a problémára.

Hiába azonban a több millió sikeres lézeres látásjavító kezelés, egyesek a mai napig ódzkodnak attól, hogy ily módon javítsák életminőségüket.

Edit például így vélekedett: „Több mint 10 évig hordtam kontaktlencsét. Amikor tavaly kiderült, hogy a szemem már nem bírja, felkerestem az Optimum Látásjavító Lézerközpontot. Nálam gyávább nyúl szerintem itt még sosem járt. Az eredmény azonban fantasztikus lett! Ezúton javaslom minden hezitálónak, hogy vizsgáltassa meg szemeit, hogy megtudja, alkalmas-e a műtétre!"

A hezitálás oka pedig általában két tévhitre vezethető vissza. Sokan attól tartanak például, hogy a fénytörési hibákat korrigáló lézeres kezelések szövődményeként ténylegesen elveszíthetik látásukat. A szövődmények kialakulásának lehetősége azonban minimális, s ezek is általában kezelhető gyulladások, hámosodási problémák vagy apróbb bevérzések.

A másik ok pedig a fájdalomtól való félelem. Pedig a kezelés során a helyi, úgynevezett cseppérzéstelenítésnek köszönhetően a LASIK és Zyoptix eljárásoknál sem a beavatkozás alatt, sem pedig azt követően nem jelentkezik fájdalom. Ráadásul a mindössze 15-20 perces kezelés (a tényleges lézeres beavatkozás csupán 1-2 perc) napján már kialakul egy viszonylag jónak mondható távoli látásélesség, és a következő napi kontrollra már mindenki ragyogó szemmel és vidám mosollyal érkezik.

A lézeres kezeléseknek számos fajtája létezik, a megfelelő kiválasztásához elsősorban mindig az egyéni szempontokat kell figyelembe venni. Így fontos lehet a fénytörési hiba fajtája és nagysága, a páciens foglalkozása, valamint a beavatkozásra és a rehabilitációra szánt összeg.

A jelenleg elérhető legmodernebb eljárás, a Zyoptix három válfaja segítségével teljesen egyénre szabható a látáskorrekció, mely a szem eddig rejtett, és szemenként is különböző fénytörési hibáinak kiküszöbölésére egyaránt alkalmas. A hazánkban kizárólag az Optimum Látásjavító Lézerközpontban elérhető eljárás gyors, fájdalommentes és biztonságos. Gyógyulási ideje nagyon rövid, s változó fényviszonyok mellett is biztosított a kitűnő látás.

A legelterjedtebb kezelésnek a LASIK számít: 1991 óta világszerte több millió ilyen típusú beavatkozást végeznek évente. Ez az eljárás is teljesen fájdalommentes, és a tényleges kezelés nem tart tovább 1-2 percnél. A látás a legtöbb páciensnél a beavatkozást követő napra helyreáll.

A legrégebbi lézeres eljárás a PRK. Ez a szaruhártya felszínén történő lézeres kezelés több mint 20 éve került kifejlesztésre. Ez esetben a beavatkozás utáni időszak fájdalmas, és a látásélesség helyreállása heteket vehet igénybe. Ennek ellenére jó néhány szakember ezt részesíti előnyben, mivel kisfokú rövidlátóknak jó látáseredményeket biztosít, míg a vékony szaruhártyával rendelkező páciensek számára remek alternatíva.

A PRK újabb változata a LASEK. Ez az eljárás kevésbé fájdalmas, mint a PRK, klinikai eredményei viszont elődjéhez hasonlóak.

Ha március 15-ig jelentkezel, az Optimum Látásjavító Lézerközpontban te is díjmentesen elvégeztetheted a lézeres látásjavításhoz szükséges alkalmassági vizsgálatot. Amennyiben pedig a vizsgálat után úgy döntesz, hogy örökre megszabadulsz szemüvegedtől, az Optimum Látásjavító Lézerközpont most a Zyoptix kezelések áraiból 20, a LASIK eljárás díjából 25, míg PRK vagy LASEK esetén 30 százalék kedvezményt kínál. A kedvezmény igénybevételéhez március 15-ig csak regisztrálnod kell az Optimum honlapján, a szolgáltatás később is igénybe vehető! Ha pedig további információra lenne szükséged, kérhetsz visszahívást az Optimum szakembereitől.