horoszkóp

Magyar karmester vezényletével koncertezik Budapesten a svéd nemzeti szimfonikus zenekar

2008.03.17. 14:26
A Tavaszi Fesztivál alkalmából Budapestre látogató Göteborgi Szimfonikusok március 30-án a Művészetek Palotájában, Akiko Suwanai japán hegedűművésznő közreműködésével, nagyszabású koncertet adnak. A hangversenyt Eötvös Péter, magyar származású, világhírű karmester és zeneszerző, vezényli. A különleges programot kiemelten támogatja a T-Mobile, a Budapesti Tavaszi Fesztivál kommunikációs partnere.

Március utolsó két hetében 28. alkalommal kerül megrendezésre a Budapesti Tavaszi Fesztivál, mely évek óta a világ egyik legrangosabb kulturális fesztiváljának számít. Az eseménysorozat, a magyar főváros 50-60 helyszínén, közel 200 eseménnyel, világhírű magyar és nemzetközi előadókkal várja a kultúrakedvelő hazai és külföldi közönséget.

A kultúra kiemelkedő támogatójaként a T-Mobile, idén 4. alkalommal áll a rangos eseménysorozat mellé. A Budapesti Tavaszi Fesztivál kommunikációs partnereként a mobilszolgáltató, az anyagi támogatáson túl, azzal is hozzájárul a sikeres rendezéshez, hogy a Fesztivál híreit és információit elérhetővé teszi 4, 85 millió ügyfele számára is. Ennek köszönhetően a Tavaszi Fesztivál programjairól és legfrissebb híreiről folyamatosan tájékozódhatnak a t-zones WAP vagy web'n'walk portálok látogatói. A Tavaszi Fesztivál idei programkínálatából a T-Mobile kiemelten támogatja a Göteborgi Szimfonikusok budapesti koncertjét. A program azért is különleges, mert Svédország nemzeti zenekarát március 30-án, a világhírű magyar származású zeneszerző és karmester, Eötvös Péter vezényli a budapesti közönség előtt. A koncerten közreműködő Tokióban született fiatal hegedűművésznő, Akiko Suwanai a komolyzenei élet egyik legújabb felfedezettje.

A Göteborgi Szimfonikusok évente közel 100 nagysikerű koncertet adnak világszerte, így Európa egyik legjelentősebb és legfoglalkoztatottabb zenekarának számítanak. Repertoárjuk a nagy klasszikusoktól a kamarazenén át, a kortárs komolyzenéig igen változatos műveket dolgoz fel. Eötvös Péter vezető vendég karmesterként a Göteborgi Szimfonikusok modern és kortárs repertoárját vezényli. A magyar származású nemzetközi hírű zeneszerzőre és karmesterre eddig is úgy tekintett a világ, mint a magyar zenei élet követére, ám 2008-ban hivatalosan is azzá vált, hiszen az Oktatási és Kulturális Minisztérium a Magyar Kultúra Követének nevezte ki. A berlini Művészeti Akadémia, és a magyar Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagjaként mindemellett a Holland Rádió Kamarazenekarának állandó dirigense, a budapesti Nemzeti Filharmonikus Zenekar kortárs zenei vendégkarmestere és a kölni Zeneművészeti Főiskola professzora. A Kossuth-díjas művész az Eötvös Intézet alapítójaként fiatal karmesterek és zeneszerzők továbbképzését támogatja, miközben a világ számos koncerttermében a Göteborgi Szimfonikusokat vezényli.