Április 14-én választja ki a zsűri a Kalap Kabát utcazenész tehetségkutató produkciói közül azt a tizet, amit mindenképpen látni szeretne a műsor szentendrei elődöntőjében. A nagy döntés megelőző hetekben bemutatjuk a jelentkezőket, aztán április 14-e után néhány nappal önök is megtudhatják, melyik tíz produkcióval találkozhatnak garantáltan Szentendrén.

Az elődöntőbe összesen 12 produkció juthat be, ezért azoknak is van esélyük a továbbjutásra, akiket nem választ ki a zsűri első körben, ők egy nagy, internetes szavazáson vesznek majd részt május elejétől. Most pedig nézzék meg a mai négy produkció bemutatkozását!

Duó Zenekar

Berezvai Márta 9 évesen kezdett trombitálni. Klasszikus zenei érdeklődése a középiskolai évek során a dixieland (Armstrong) felé fordult. Alakított egy dixieland zenekart, majd később swing, blues, dallamosabb jazz számokat is elkezdett tanulni. A Fővárosi Nagycirkuszban először helyettesként, majd teljes állásban dolgozott, végül évek múlva vendéglátós zenekarral külföldre került. Pár hónapot egy angol cirkusznál is eltöltött, Németországban pedig musicalturnén vett részt, ezután pedig egy hajós szerződést is elvállalt. Három éve utcazenél Budapesten. „Menich Ambrus Dániel gitáros kollégámat az utcán ismertem meg, fél éve összepróbáltunk egy kisebb műsort, amit közösen is elő szoktunk adni Budapest terein. Most ezzel a duóval mutatkoznánk be.”

Ujj Zsombor (Czinege Banda)

Ujj Zsombor zeneakadémista, népzene tanszéken, hegedű szakon. Egyedül él, így ha nincs éppen hakni, akkor irány az aluljáró. „Van több saját számom, de erre táncházban, esküvőn, stb. a kutya sem kíváncsi, csak a mulatós megy. Ezeket szeretném, ha most sokan megismernék. Főként azért nevezek, hogy valaki felkarolja ezeket, és menedzselje. No meg utazni is szeretek.”

A banda: a klipben látható állandó társa, Kardos Zoltán (harmonika/brácsa), és egy remek énekes, Libor Laura.

Szilágyi Sándor

„Két és fél várakozás után, 2012 nyarán végre sikerült vásárolnom Spanyolországban egy Bells-t, ami a svájci Hang drum mellett a világ legjobb handpanje. Bár semmiféle zenei tanulmányt nem folytattam, a kottát sem ismerem, miután a hangszer a birtokomba került, azonnal elkezdtem az utcán zenélni, amit azóta is folytatok, már csak abból a célból is, hogy ez a földöntúli hangzás minél több emberhez eljusson.” Az utcán kívül a legkülönbözőbb helyeken játszott már: repülőn, vonaton, hajón, kórházban, patikában, postán, templomban, kápolnában, méhészeti konferencián, barlangban, óvodákban, iskolában, labirintusban, esküvőn és temetésen is.

Upor András

„Énekes, gitáros dalszerző vagyok, szólóprodukciómmal szeretnék jelentkezni. Az elmúlt néhány évet elsősorban Londonban töltöttem, ahol a Goldsmiths egyetem zeneszakán végeztem. Tavaly nyáron részt vettem a cambridge-i utcazene fesztiválon, majd visszaköltöztem Magyarországra, ahol a Veszprémi Utcazene Fesztiválon mutatkoztam be, és azóta is rendszeresen fellépek országszerte. Gyerekként először klasszikus gitárt kezdtem el tanulni, de az USA-ban töltött kamaszkori éveim alatt megismerkedtem az 1920-as és 1930-as évek delta blues és country blues zenéjével. Koncertjeimen saját számaimmal és tradicionális dalok átdolgozásával úgy teszem aktuálissá ezt a zenei világot, hogy közben az azóta eltelt évtizedek folk és rockzenéjéből is merítek. A rám jellemző expresszív akusztikus slide gitár játék Magyarországon ritka. Ennek ellenére a zene és a stílus őszinte szeretetéből fakadó energikus előadásmódommal, sokszínű énekhangommal, és dalaim aktualitásával könnyen kapcsolatot teremtek a közönséggel, sokszor még olyan hallgatókat is sikerül meggyőznöm, akik egyébként távol állnak az általam képviselt zenei irányzatoktól.”