Április 14-én választja ki a zsűri a Kalap Kabát utcazenész tehetségkutató produkciói közül azt a tizet, amit mindenképpen látni szeretne a műsor szentendrei elődöntőjében. A nagy döntés megelőző hetekben bemutatjuk a jelentkezőket, aztán április 14-e után néhány nappal önök is megtudhatják, melyik tíz produkcióval találkozhatnak garantáltan Szentendrén.

Az elődöntőbe összesen 12 produkció juthat be, ezért azoknak is van esélyük a továbbjutásra, akiket nem választ ki a zsűri első körben, ők egy nagy, internetes szavazáson vesznek majd részt május elejétől. Most pedig nézzék meg a mai négy produkció bemutatkozását!

Benedek László

„Amíg lehetett, Pesten utcazenéltem sokfelé, ha időm engedte. Az utóbbi években a Balatonon szoktam játszani, főleg Fonyódon nyaralás közben. Ilyenkor csak improvizálok, és rengeteg ötlet születik, alakul, és áll össze dallá több nap érlelése során. Sok zenésszel utcazenélés közben ismerkedtem meg, akik másnap hozták a saját hangszerüket, és onnan már együtt játszottunk. Csak a saját dalaimat játszom, illetve improvizálok, mikor gitározom és énekelek. Az énekek is gyakran halandzsák, de ha a dal megkívánja, írok hozzá szöveget. Az akusztikus dalok mellett van egy remek zenekarom is, "...A Többi Néma Csend", ahol kísérleti zenét, post-rock-ot játszunk sok improvizálással.”

Ez a videó a Balatonon készült baráti társasággal.

Cyrus

Cyrus nem találta a helyét, csavargott mindenfelé a világban, és sokszor utcazenélésből élt. Jópár év után hazajött, és épp amikor rengetegen elindultak kifelé, ő itthon próbál szerencsét. Nem nagyon tud úszni az árral, ő már csak ilyen. Barátaival a Margit híd budai hídfőjénél szokott zenélni heti rendszerességgel. A formációnak neve is van – Rage 4 Love. Kedvenc dalaikat instrumentális drum'n'bass folk verzióban játsszák.

Gimpel Tomi

„Munkaadó kocsmák szerint a magyar Villon, műértő közönség szerint félig Cseh Tamás, félig Hajós András, szerintem meg szeretem a bundáskenyeret. Saját dalokat játszom, színpadon és utcasarkon egyformán...”

Szekeres Bálint

„Szekeres vagyok, meg Bálint. Hét éve utcazenélek, erősítés nélkül akusztikus gitáron, szinte kizárólag belvárosi aluljárókban, mert ott az akusztika sokkal jobban hallhatóvá tesz. Eleinte az ének volt a középpontban, a gitárral csak kísértem, de közel 4 éve kezdtem tanulni flamenco és klasszikus dalokat, és egy ideje játszok is, de ének nélkül. A flamenco iránti rajongásom egyébként nyilván beépült a rég játszott dalok eljátszási stílusába, mivel igen sajátos pengetési technikákkal rendelkezik. Lényegében most van, hogy előszedem a régi dalokat, amik a latin és a rock világban mozognak, vagy mindkettő. Játszom Pearl Jam, Nirvana, John Lennon, Tom Waits, akár Kispál dalokat, vagy IHM-et, vagy épp Mano Chaot, vagy Victor Jara-t. Ezek mind énekcentrikusak. Na meg a flamenco, ami csak gitár (toque): buleria, soleá, farruca.... A videóban a solea-t játszom.”