Április 14-én választja ki a zsűri a Kalap Kabát utcazenész tehetségkutató produkciói közül azt a tizet, amit mindenképpen látni szeretne a műsor szentendrei elődöntőjében. A nagy döntés megelőző hetekben bemutatjuk a jelentkezőket, aztán április 14-e után néhány nappal önök is megtudhatják, melyik tíz produkcióval találkozhatnak garantáltan Szentendrén.

Az elődöntőbe összesen 12 produkció juthat be, ezért azoknak is van esélyük a továbbjutásra, akiket nem választ ki a zsűri első körben, ők egy nagy, internetes szavazáson vesznek majd részt május elejétől. Most pedig nézzék meg a mai öt produkció bemutatkozását!

Matus Mihály

„A zenélést tárogató 5 éve kezdtem el tanári segítséggel, repertoárom változatos, sok mindent játszom, ami tárogatón elfogadható. Fellépéseim többnyire karitatív jellegűek. Különböző eseményeken, nyugdíjastalálkozókon, és mindenütt, ahova hívnak, az utcazenét 2012-ben kezdtem. A városban járva kitűnő, tanult utcazenészeket látok, hallok. Tárogatóssal még nem találkoztam. Ezért bátorkodom jelentkezni.”

Medve Balázs

„Hat éve járok a Veszprémi Utcazene Fesztiválra, amiről úgy érzem, jó lehetőséget ad az utcazenészeknek, hogy megmutassák magukat. Általában Budapesten szoktam játszani, de megfordultam már Győrött és Bécsben is. Eddigi tapasztalataim szerint a zenélés mindig kellemes fogadtatásra talált, ezért szívesen is muzsikálok a lelkes közönségnek. Eleinte különféle formációkban, de most már egyedül is kiállok. Körülbelül 10 éve foglalkozom zenetanulással, hangszereim megismerésével (dob, harmonika, gitár, ének), és folyamatosan fejlesztem a meglévő tudásomat. Több zenekarban harmonikázom, és ezeknek meghatározó tagja vagyok. Különböző együttesekbe is meg szoktak hívni vendégelőadónak. Stílusaim: főleg blues, jazz, swing, rock, pop.”

Haller Márton (Balchicanos)

„Pistivel nem volt munkánk, elmentünk hát a Balatonra, ő még előtte sosem zenélt, én 12 éve énekelek, gitározok. Kezébe adtam egy djembét, én vittem a gitárt, énekeltem mellé, mindenhol hülyére kerestük magunkat így ketten, aztán begyűjtöttük a jó zenészeket, és még jobb lett a nyár. Ez 36 napig tartott, amiből írtam egy 150 oldalas könyvet, tehát volt sztori. Azt hiszem, itt tanultuk meg, milyen a kiszolgáltatott utcazenész élet. Azóta a Balchicanos zenekarral öten vagyunk, én képviselném a bandát.”

Szolnoki Lajos

„2011 januárja óta utcazenélek rendszeresen. Előtte kb 8 évig punk zenekarokban doboltam. Olyan dalokat játszom, amiket szeretek, és nem feltétlenül azokat, amiket mások hallani szeretnének. Nagyrészt szerelmes számok, melankólikus dallamok alkotják a repertoáromat, Jason Mraz és John Mayer voltak rám nagy hatással. Saját dalokat is írok, főleg angol nyelven, a zenei stílust tekintve elég rugalmas vagyok. 2011 nyarán részt vettem a veszprémi Utcazene Fesztiválon versenyzőként. 2011 decemberétől 2 évig kisebb megszakításokkal Svédországban éltem utcazenélésből, azonban a szerelem hazaszólított, és pár hónapja újra Veszprém belvárosában "dolgozok" utcazenészként. A közeljövőben szeretnék egy pár számos demót rögzíteni saját dalokkal, lehetőleg színesebb hangszereléssel.”

Zoltán Gergely (BSL)

A BSL egy baráti társaság, eleinte maguknak írtak számokat, társaságon belüli kinyilatkoztatásra, aztán bekerültek a portfóliójukba a külföldi halandzsa improvizációk. „Nem a legszakmaibb előadók leszünk, de ami az utcazene lényege, az ÖRÖMZENÉLÉS benne van, és a szakmai hátrányunkat humorral, és amivel épp tudjuk, kompenzáljuk.”