Életem első CrossFit-óráján anno elég sok olyat kellett csinálni, amit előtte sose próbáltam – ezek egy része azóta a mindennapjaim részévé vált. Igaz ez például a hajóköteles edzésre, amihez egy olyan eszköz szükséges, amit ön valószínűleg az iskolai kötélmászásból ismer. Az a nagy különbség, hogy a kötél itt nincs felfüggesztve, hanem a felénél van csak áthurkolva valamin, az egyik vége (általában) az egyik kézbe való, a másik a másikba. Az alábbi videón már nézheti is, hogy mit kell csinálni.

Kipróbálta/ kipróbálná?

Az ilyen gyakorlatok közül a legalapvetőbb a hullámoztatás ellentétes kézzel, amit aztán végtelen módon lehet variálni. Lehet például nem váltott kézzel csinálni, hanem a két karral párhuzamosan, lehet oldalt állva vagy éppen a kétdimenziós hullámok helyett körözve.

Akárhogy is variáljuk, a gyakorlatok többsége tipikusan olyan, hogy amikor az ember elkezdi, eleinte nagyon könnyűnek tűnik. Az első mondjuk tíz másodpercben talán ön is úgy érezné, hogy ezt simán tudná csinálni a végtelenségig.

Aztán ez az érzés egyik pillanatról a másikra átmegy abba, hogy „úristen, a karom minden izma éget és fáj, ezt azonnal abba kell hagynom”. Rengeteg oktató/kedvcsináló videó van az interneten a témában, alább mutatunk még egyet.

Szóval elsősorban az ilyen köteles edzések a karnak és a vállaknak tesznek jót, de másodsorban a törzs izmait is fejlesztik, és persze lehet kombinálni a dolgot mindenféle lábgyakorlatokkal is, amint azt a videókon a kedves edzők borzasztó látványosan demonstrálják.

Vallomás: külső szemlélőnek valószínűleg röhejesen néz ki ez az idegbeteg kötélcsapkodás, de valamiért nagyon jó érzés csinálni. Tessék megnézni, ő is mennyire élvezi!

Az alábbi videó például (főleg a zenével együtt) egyszerűen fergeteges. De közben meg mennyire jó edzés végigcsinálni (tudni), amit a fiatalember iszonyúan vicces arckifejezések kíséretében bemutat!

Egy átlagos magyar konditeremben egyelőre nincs még ehhez való eszköz és az sem valószínű, hogy otthonra valaki csak úgy beszerzi. Ön próbálta már a hajóköteles edzést? Az ausztrál futballisták igen! Várjuk a szavazatát erről az edzésmódról fent, illetve a videókon látható edzésekről-edzőkről alább!

1813
2516