A női divat prezentálásában régóta trend, hogy a cégek próbálnak minél többféle testalkatú és megjelenésű modellt alkalmazni, hogy ne lehessen rájuk fogni, hogy a kislányoknak miattuk lesz torz az önképe, mert csak egyféle testalkatot propagálnak. Ebben a szellemben a plus size vagy a vitiligós szupermodell nőben már rég nem számít különlegesnek. Na de férfiban...

Úgy látszik, a férfiak önképéért kevesebben aggódnak, mert a Kockahas blog szerkesztősége elég régen figyeli a férfimodellek világában zajló eseményeket, és bátran merjük állítani, hogy a férfimodellek megközelítőleg 100%-a sokszínűség helyett kettő típus valamelyikéből kerül ki:

  1. van a magas, vékony, szomorú, mindig szőrtelen (=„fiús”) típus; valamint
  2. van a magas, izmos, szigorú, általában szőrtelen (=„férfias”) típus, lásd alább.

Aki nem eközül a két testalkat közül az egyikkel rendelkezik, az ne várja, hogy a divatipar menőnek fogja beállítani azt, ahogy ő kinéz.

Hogy a fenébe lehet, hogy a férfiaknál hiányzik a pl. plus size kategória, de ez nem tűnik fel senkinek?

– tettük fel a kérdést rengetegszer már ebben a blogban.

Lehet, hogy csak mi nem figyeltünk eléggé, de a mi praxisunkban az első olyan bemutató ez a napokban Ausztráliában rendezett, The Iconic Swim Show nevű esemény, ahol egy nem vékony, nem kigyúrt férfit izmos modellek között, velük egysorban mutattak be, nem sokkoló különcként, hanem kikacsintás nélkül, azzal, hogy ő az egyik színe a spektrumnak. Döbbenet, de 2018-ban a The Iconic Swim Show üzenete úttörő azzal, hogy vonzónak állít be egy nem fiatal, nem kb. nulla testzsírral rendelkező modellt. Aki ráadásul még szőrös is.

A világ első férfi plus size modelljének a neve Zach Miko, és ahogy elnézzük a New York-i fiatalember Instagramját, nem sok divatbemutatón szerepelt eddig a The Iconic Swim Show-n kívül. Nem vennénk mérget rá, hogy mától rögtön a férfimodellek között a legkeresettebb kategóriák közé felvételt nyer a nagydarab-szőrös típus, de azért jegyezzük meg ezt a napot, mert hátha nem utoljára találkozunk ilyennel.

329
572