Minél többet hallani a koronavírus szót, annál jobban félnek az emberek tőle. Mivel a betegségek könnyen terjed olyan környezetben, ahol sok ember van kis helyen, ráadásul ezek az emberek még izzadnak is, mint például egy konditeremben, érdemes körültekintően edzenünk a termekben, vagy amennyiben lehetséges, maradjunk inkább otthon, és ragadjunk ott súlyzókat.  Íme, néhány tipp, hogyan eddzünk otthonunkban hatékonyan és motiváltan. 

Mielőtt azonban beavatnánk az otthoni edzés rejtelmeibe, leszögeznénk, hogy a konditermeket sem muszáj feltétlenül elkerülnie. Ha nincsenek egészségügyi panaszai, edzőterembe érkezéskor alaposan kezet mos, a használt eszközöket pedig a termekben található fertőtlenítőszerrel áttörli még használat előtt, az edzőtermi sportolás sem ördögtől való. Na de lássuk, mit csináljon, ha otthonról edz. 

Mivel feltételezzük, hogy az otthona nem úgy néz ki, mint egy konditerem, és nem lapul egy komplett kondis géppark az ágya alatt, ajánljuk, hogy szerezzen be egy kettlebellt, amivel számtalan gyakorlat kivitelezhető, és az egész testét-összes izomcsoportját át tudja mozgatni. 

Ezen az Instagram-oldalon például kifejezetten kettlebelles gyakorlatokat láthat, mutatunk is egy példát.

Itt egy másik gyakorlatsor és  egy újabb Insta-oldal.

Figyelmébe ajánlunk két brit személyi edzőt is, akik a Lean Machines név alatt futnak. Nemcsak Insta-oldaluk tartogat néhány klassz tippet otthoni edzéshez, hanem Youtube-csatornájukon is van néhány otthon, eszköz nélkül, vagy egy pár kézi súlyzóval is kivitelezhető gyakorlatuk.

Persze olyan gyakorlatokból is akad bőven, amihez semmilyen eszközre nincs szükségünk. Alex Crockford alábbi bejegyzésében has- és törzsizmokat erősítő feladatokat láthat. 

 Ez pedig egy kardiósabb változat:

Alapszabályként elmondható, hogy a legegyszerűbb feladatok (mint például a guggolás, fekvőtámasz, négyütemű fekvőtámasz) is nagyon hasznosak lehetnek, ha pedig egy kanapé/fotel/szék segítségét is igénybe veszi, akár tolódzkodhat is, de féllábas guggolást is csinálhat. 

 Íme, mi mindent lehet csinálni egy kanapé segítségével:

 Ha olyan szerencsés, hogy lakásában fel tud valahová akasztani egy TRX-hevedert, már mutatunk is két Insta-oldalt, ahol rengeteg tippet láthat, hogyan eddzen ezzel az eszközzel. Az egyik a TRX Fit, a másik pedig a TRK UK.

Ne feledkezzünk meg a sportoláshoz kapcsolódó mobilapplikációkról sem, merthogy ezekből is jócskán akad. Itt van mindjárt a Nike Training Club, ahol 3 nehézségi szint közül választhat. Az iOs-en elérhető Gain Traineren több mint 1600 gyakorlat közül válogathat, az iOs-en és Androidon is megtalálható MyFitnessPal pedig már nem a mozgásban, hanem a kalóriaszámlálásban nyújt segítséget. 

Fontos: ha abszolút kezdő a busz után futásnál kockázatosabb testmozgás tekintetében, akkor indításképpen az egyszerűbb, kevesebb veszélyt rejtő mozgásformákat ajánljuk.

242
415