Korábban volt egy poszt itt a Kockahas blogban Luke Perry fiáról, aki Jack Perry pankrátor, és aki többek között a következő fotót tette közzé magáról az Instagramon.

Az én agyam valamiért olyan, hogy azonnal feltűnik minden, ami nem szimmetrikus, így Jack Perry fenti fotójáról megint eszembe jutott, hogy egyszer legyen szó ebben a blogban az aszimmetrikus hasizmokról. Én alapvetően azt gondoltam, hogy az ilyen izomzatot az aszimmetrikus mozgás okozza, és mindezt azért gondoltam, mert időszámításunk előtt 2008-ban szerepelt a Big Brother Celebrity Hijack című brit műsorban egy ukrán testvérpár, akik cirkuszi artisták, és az a mutatványuk, hogy a srác egyhelyben körbe-körbe görkorcsolyázik egy kör alakú platformon, és a nyakához van erősítve a lánytestvére, aki a levegőben forogva a saját tengelye körül is pörög. A leírás alapján biztos nehéz elképzelni, de elég egy pillantás erre a videóra, és máris világos lesz.

Szóval ez a Victor Arata azt mesélte a tévéműsorban, hogy mivel mutatványban (és az edzéseken) mindig ugyanabban az irányban korcsolyázik körbe, a teste már alkalmazkodott ehhez, és ezért a hasizmai sem vízszintesek-szimmetrikusak, hanem kicsit srégek, és ezért aszimmetrikusak. Na innentől kezdve én azt gondoltam, hogy az aszimmetrikus hasizmot a nem szimmetrikus mozgás okozza, és azóta baromira figyelek, hogy mindig szimmetrikusan eddzek, de sajnos odáig még nem jutottam el, hogy kiderüljön, hogy szimmetrikusak-e a hasizmaim vagy sem. Viszont most megláttam Jack Perry képét, és arra gondoltam, hogy nehéz elképzelni, hogy Jack Perry mindig féloldalasan pankrációzna, de akkor miért nem szimmetrikus a hazisma? Komoly újságírói kutatómunkával utánanéztem ennek az égető kérdésnek.

Nos, minden forrás azt írja a Men's Healthtől a Healthline-ig, hogy az aszimmetrikus mozgással járó sportok, mint például a tenisz vagy a golf tényleg előidézhetik, hogy az embernek nem egyformára edződnek az izmok a hasa két oldalán. De egyáltalán nem csak ez lehet a háttérben, hanem például gerincferdülés vagy egyéb hát-, illetve gerincproblémák is, mindenesetre az esetek többségében a válasz egyszerűen a genetika. Van, akinek ilyen a hasa és kész, például a fenti Kumail Nanjianinak is, akit többek között az Örökkévalók című filmből lehet ismerni.

Egyikünknek sem tökéletesen szimmetrikus a teste, és ha valakinek ez pont a hasizmán mutatkozik meg, akkor valószínűleg a legjobb dolog, amit az illető tehet, az az, hogy örül, hogy ilyen jó kondícióban van, és vigyáz továbbra is az egészségére.

450
782