Sokan megirigyelhetnénk az alakját a nemzetközi futóversenyeket sorra nyerő Gajdos Tamásnak, aki 63 éves kora ellenére kirobbanó formában van. A televíziós újságíró 20 évet is simán letagadhatna.

Futás 40 felett címmel jelent meg a Runner’s World őszi számának melléklete. A lapszámból az említett korosztály megtudhatja, hogyan változik a teste ebben az életszakaszban, miként lehet gyorsulni és mire érdemes figyelni a létfontosságú regeneráció során.

A magazin számos profi, civil és ismert futót is bemutat, akik a fiatalabbakat megszégyenítő teljesítményt nyújtanak. Az egyik inspiráló történet Gajdos Tamásé, aki 63 éves korában korosztályos élvonalbeli sportoló: a szenior olimpiaként emlegetett World Master Games eseményen 800 és 400 méteres távon, valamint duatlonon is aranyat szerzett. Emellett nyert már bajnokságot triatlonban, futásíjászatban, kutyás futásban és az öttusa laser-run szakágában is - utóbbiban két bronzérmet a múlt havi Európa-bajnokságon, illetve egy ezüstöt a Világbajnokságon.

Gajdos egyébként 45 éve atletizál, 15-25 éves kora között már versenysportoló volt.  Azt követően egy ideig nem állt rajthoz, de a kihagyás után újra fellobbant benne a bizonyítási vágy. Ebben pedig a kor sem akadályozza.

Az edzésekkel töltött idő közel ugyanannyi, mint korábban. Öt-hat napot sportolok egy héten, átlagosan 15-20 órát. Ez az idő futással, bringázással és úszással jön össze, de közel sem minden perce telik magas intenzitással

– avatott be edzéstechnikájába Gajdos Tamás.

Ami változott, hogy több időt fordítok futást kiegészítő és előkészítő tevékenységekre, illetve minden évben elvégeztetek egy sportorvosi vizsgálatot

– mondta.

A sportember szerint nagyon fontos, hogy aki idősebb korban, vagy túlsúllyal vág bele a mozgásba, reális célokat tűzzön ki magának. Kezdje könnyű futással, úszással a sportot, majd amikor az ízületek bejáratódtak, fokozatosan lehet növelni a terhelést és a tempót.

Az például, hogy én többet biciklizem, mint futok, nem véletlen. Volt egy korábbi térdsérülésem és műtétem, amivel kapcsolatban azt a tanácsot kaptam, hogy egy ideig ne fussak. Ekkor került előtérbe a kerékpározás. A triatlont is azért szerettem meg, mert ideális a többféle mozgásforma miatt. Ezt a sportot versenyek nélkül is ajánlom minden idősebb korú sportolónak

– fogalmazott.

250
491