Kőkeményen edz a hét minden napján Budavári Fülöp, aki nem keres kifogásokat, ha testmozgásról van szó. Esetében egyik fárasztó edzés követi a másikat és az étkezést is nagyon szigorúan veszi. Bár kidolgozott izmai miatt sokan irigylik, a TV2 online riportere nem mindig elégedett, ha tükörbe néz.

A heti hétből négy naponkétszer, reggel és este is lemegyek a konditerembe. Ez nagyon sok lemondással és fájdalommal jár. Ahhoz, hogy ennyit tudjak edzeni, évek munkája kellett. Sokat dolgoztam az erőnlétemen, miután 16 éves koromban életmódot váltottam. Mindig egy kicsit többet mozogtam: az első pár évben heti három alkalommal, utána heti négy, majd öt alkalommal mentem edzőterembe. Nem is javaslom senkinek, hogy egyből a hét minden napján, vagy hogy naponta többször járjon. Ezt nem tudja megcsinálni az, aki nem rendelkezik sportmúlttal

– magyarázta a Velvetnek a 24 éves műsorvezető, fitness influenszer, aki a kemény testmozgáson és diétán kívül semmilyen más csodaszerben nem hisz.

Az edzésterveit nagy odafigyeléssel állítja össze, több sportot is ötvöz a kirobbanó forma elérése érdekében.

Délelőtt vagy thai boxolok, vagy kardio edzésre megyek. Ez körülbelül egy órás szokott lenni. Konditerembe délutánonként járok, ott egy nap egyszerre csak egy izomcsoportra edzek. Ebben benne van a bemelegítés és a nyújtás is. Bár sokakat nem érdekel, utóbbi kifejezetten fontos. Fitnesz- és sportoktatóként jól tudom, hogy ahogy az izmok nyúlnak, úgy azok mozgástartománya is megnő, így egyre jobban ki tudnak dudorodni. Azaz ha minél hosszabbra húzod, annál „muszklisabb” lehet a karod

– emelte ki Budavári. Bár nem gondolnánk róla, a fitnesz influenszer gyerekként túlsúllyal küzdött, kinézete miatt sokan szekálták is az iskolás évei alatt. Többek között ennek következtében fogott életmódváltásba tinédzserként. Jelenleg egy táplálkozási tanácsadó állítja össze az étrendjét, amelyet nagyon szigorúan vesz.

Az étrendem három teljes értékű étkezésből áll, plusz két fehérjeshake-ből. A reggelemet mindig kávéval indítom, utána elmegyek edzeni. Ezt követően van egy zabos, fehérjés turmixom, amelybe korábban banán is került, ám azt elhagytam, számomra sajnos az is plusz kilókat jelent. Elég hízékony alkat vagyok, ezért nagyon alacsony szénhidrátbevitel is elég ahhoz, hogy az izmaimat meg tudjam tartani. Ha még egy kicsit mellékajálgatok, mondjuk hazamegyek és anya palacsintáját megeszem, vagy egy kis pizza, hamburger becsúszik, akkor az meglátszik például az oldalamon. Éppen ezért mindig figyelem, hogyan változik a testem

– árulta el a TV2 Sztárban sztár című műsorának online riportere, aki bevallása szerint minimális testképzavarral küzd. Ezt azonban nem hátrányként, sokkal inkább pozitívumként fogja fel.

A szerintem még egészséges testképzavarom segít engem abban, hogy mindig formában maradhassak. Ezt nem tudom meghazudtolni például csalónapokkal. Ha én megeszek egy pizzát vagy egy hamburgert, már nem tölt el élvezettel. Bár jómagam is érzem, ha valami finom, és szeretek is bűntudat nélkül megkóstolni ilyen-olyan ételeket, nem tudom úgy felfogni, hogy »akkor most csalónap van, és nem baj, ha össze-vissza eszek«, mert egyből arra gondolok, hogy ezt mikor fogom tudni ledolgozni

– mondta a fiatal sportoló, akiben máig él az elhízástól való félelem. Ugyanakkor előszeretettel mutogatja kidolgozott testét a közösségi médiában, hiszen rengeteg a belefektetett munka, erre pedig kifejezetten büszke.

Nagyon sokat dolgozom azért, hogy a testem így tudjon kinézni. Ám amikor azt mondják nekem, hogy irigylik, néha visszakozom, hogy sokkal jobb formában szoktam lenni, hiszen tudom, hogy mindig van hova fejlődni. Ha pedig neadjisten lekövérezem magamat, szemétládának titulálnak, mondván, ha ezzel a kinézettel ilyen kritikus vagyok, akkor vajon mit gondolhatok másokról. Bár magammal valóban nagyon szigorú vagyok, nem ítélek el másokat. Sőt, én azt vallom, hogy az legyen sovány vagy sportos, aki az akar lenni. Nem viszonyítom magam a követőimhez, a követőimnek se kellene hozzám, mert más élethelyzetben vagyunk. Miért kéne egyikünknek úgy kinéznie, mint a másikunknak?

– vetette fel a kérdést Budavári.

Az influenszernek ugyan az is megfordult a fejében, hogy testépítő versenyeken induljon, úgy véli, többet vesz el az emberből, mint amekkora elismeréssel jár. Ugyanakkor kifejezetten maximalista, ha indulna, nyerni menne.

Mostanában annyi energiát fektetek az edzésbe, hogy feltehetően már csak minimális erőfeszítés kellene a versenyzéshez. Ezek a megmérettetések azonban rengeteg pénzt és energiát vesznek el az embertől, időnként a kapcsolatokat is képesek tönkretenni. A kérdés az, hogy az elismerésen túl ez hol fizetődik ki az adott személynek

– fogalmazott Budavári, akinek a testedzés mellett az évekkel ezelőtt indított „Együtt a bántalmazás ellen" nevű projektje is szívügye. Ezen keresztül az ismertségét kihasználva próbál segíteni kiskorú sorstársain, akik szintén iskolai zaklatások áldozatai.

Senkit sem szabad bántani önhibáján kívüli dolgokért, inkább próbáljuk belegondolni magunkat a helyzetébe. A személyiségfejlődésemhez hozzátett, hogy kövér voltam és hogy emiatt csesztettek a suliban. Aki gyerekkorában folyamatosan hall valamit másoktól, azt egy idő után óhatatlanul elhiszi. Ez pedig elindított bennem egy folyamatot, tetszeni akartam magamnak. A tudatosan megváltoztatott életmód végül az életstílusommá vált, azonban nem szeretném, ha bárki is azt a tanulságot vonná le ebből, hogy ha az embert zaklatják a túlsúlya miatt, akkor mindenképpen le kell fogynia. Mindig hangsúlyozom, hogy mennyire fontos az önelfogadás

– nyomatékosította Budavári Fülöp, aki iskolai előadásokkal is igyekszik nevelni az ifjúságot. Ugyanakkor véleménye szerint nem csak a gyerekek, hanem a szülők és a tanárok tájékoztatása is nagyon fontos a témában, ugyanis egy fiatal egész életét meghatározhatja az iskolában elszenvedett lelki bántalmazás – akárcsak az egykor kövér kisfiú, ám mára izomkolosszussá nőtt híresség esetében.

436
477