Letartóztatott bűnözők elkobzott holmijait és lefoglalt ingatlanjait értékesíti Kína egyik legnagyobb technológiai vállalata, az Alibaba. A luxusholmikhoz akár féláron is hozzájuthatunk a Sifa Paimai nevű weboldalon.

Számtalan olyan esetről hallani manapság, hogy valamelyik Insta-influenszert letartóztatták, miután „merő véletlenségből" kiderült, hogy kiberbűnüzéssel kereste meg a Guccira valót.

Ezek a fehérgalléros”, jobbára adócsaló és sikkasztó bűnelkövetők nagyban játszanak, nem is rejtik véka alá, mennyire szeretnek fényűző életet élni.

Ennek nyomán a legdrágább, akár limitált termékeket is összevásárolják.

A szemfüles licitálók most ezek közül válogathatnak, és akár féláron is hozzájuthatnak egy-egy luxuscikkhez. Hasonlóan ahhoz az ajánlattevőhöz, aki „mindössze" 63 ezer 720 dollárért, mai árfolyamon 21 millió 492 ezer forintért jutott hozzá egy fehér krokodilbőr Hermés Birkin táskához, amelyet 2019-ben 139 ezer 944 dollárért, azaz 47 millió 202 ezer forintért árultak.

Mindeközben egy eredetileg 15 ezer 200 dolláros (5 millió 127 ezer forint) pénztárcát 6171 dollárért (2 millió 81 ezer forint) kaparintott meg egy másik licitáló.

Az árverési tételeket böngészve ráakadhatunk Rolls-Royce-okra és Rolexekre is, és persze minden másra, ami szem-szájnak ingere.

(the GENTLEMAN'S review)