Nemcsak a licitrekordok, de történelmi jelentőségük miatt is magukra vonták a figyelmet azok a különleges műtárgyak, amelyek összesen több mint 83 millió forintért találtak gazdára a BÁV tavalyi aukciói során.

A magyar koronázási palást töredéke

A tavaly nyáron megrendezett Centenáriumi Aukción feltűnt egy aprócska méretű, ámde annál izgalmasabb műkincs: a magyar koronázási palást egy 2,4x3 cm-es töredéke, amely 1 millió 800 ezer forintos kikiáltási árról indulva végül 21 millió 250 ezer forintért kelt el.

A töredék az 1867-es javítást megelőzően minden bizonnyal a koronázási palást része volt, derült ki Szentey Sándor, a korabeli javítást végző szabómester írástöredékéből. Az anyagdarab története szorosan összefonódott a koronázási jelvények históriájával, ezért az aukciós kiállítás idején védetté nyilvánították, melynek köszönhetően a magyar állam elővásárlási jogot szerzett a műtárgy felett. A palástöredék végül a Magyar Nemzeti Múzeum birtokába került, így mostantól mindenki nyomon tudja követni további életútját.

Zsolnay Júlia titokzatos dísztálja

Sokaknak ismerős lehet a Zsolnay-család neve és a hozzájuk köthető csodálatos kerámia tárgyak. Sokféle, a család gyárában készült műtárggyal találkozhattunk már, de ezek között is különlegességnek számít Zsolnay Júlia rejtélyes, saját önarcképét ábrázoló szecessziós dísztálja.

A feltehetően 1900-1910 között készült tál esetében a 2 millió 800 ezer forintos induló árról egészen 4 millió 600 ezer forintos összegig emelték a licitálók a végső leütési árat a tavaly decemberi 78. Művészeti Aukción, így a szerencsés nyertes árverési jutalékkal együtt összességében 5 millió 520 ezer forintért jutott a hozzá ehhez a különleges műtárgyhoz. A tál érdekessége, hogy a szinte holografikus hatást keltő design felületet a háttérben pókhálómintázat szövi át, mellyel az alkotó a gyárban lévő személyes kapcsolatokra kívánt utalni. Egyedi festése és titokzatos jelentése muzeális ritkaságúvá teszi, így nem csoda, hogy az árverés előtti utolsó pillanatban védetté nyilvánították. Ezáltal elérhetővé vált a szakemberek számára a jövőbeli kutatásokhoz.

Szív alakú briliáns függő

Idén tavasszal került kalapács alá a BÁV Aukciósház történetének legnagyobb briliánsa. A 10 karátos, GIA tanúsítvánnyal rendelkező, szív alakú gyémántot csiszolása és mérete mellett különleges halványsárga színe is vonzóvá tette. A hatalmas drágakövet 44 kisebb briliáns foglalta keretbe és egy ötsoros, modern eleganciát képviselő fehérarany lánc tette teljessé. Az ékszerkülönlegességet, amelyet 32 millió forintos induló áron kiáltott ki a BÁV, végül hosszú licitharc után jutalékkal együtt 57 millió 500 ezer forintért vihette haza a szerencsés nyertes,

ezzel magáénak tudva a magyarországi aukciók eddig legdrágábban elkelt ékszerét.

Újabb különlegességek kerülnek kalapács alá

A rekorddöntő nyakéket ezen a télen újabb különleges darab követi, amely egyben a licitharcok egyik nagy várományosa lesz. Az ékszerkollekció kiemelkedő darabja egy sárga, több mint négy karátos gyémántgyűrű, amely szintén rendelkezik a Nemzetközi Gyémánt Osztályozási Rendszer legmagasabb minősítésével, a GIA tanúsítvánnyal. 

A december 6-án kezdődő 80. Művészeti Aukcióra újabb történelmi darab is érkezik. Teleki Sámuel erdélyi főkancellár ezüst kínálótálja kerül kalapács alá, amely az egykori 72 darabos étkészlet része. A korszak jellemző ornamentikájával ellátott tál Johann Georg Hann ötvös keze munkáját dicséri, egyúttal bepillantást enged a kor egyik jelentős vezetőjének elegáns vacsoraasztalára.

A december eleji aukción újabb mesélő mintázatú Zsolnay műtárgy is megjelenik az árverési tételek között, ezúttal egy szecessziós díszváza várja majd az érte harcba szálló licitálókat. A vázán megjelenik a cseresznyefák alatt aranyfácánokat etető lány alakja, és jellemző jegye a több rétegben felvitt selyemfényű, a Zsolnay kerámiákra jellemző eozin mázak sokrétű alkalmazása. Ez a Zsolnay műtárgy 1 millió 800 ezer forintos kikiáltási árról indul.

A közelgő aukción többek között Vaszary János 1910-es Parkrészlet című festménye, két Rippl-Rónai alkotás és sok más érdekesség, köztük luxusórák széles skálája is várja majd a műkedvelő közönséget. Az árverés előtt november 26. és december 5. között, a hagyományokhoz híven, a BÁV ART Aukciósházban lehetőség nyílik a licitre kínált tárgyak személyes megtekintésére.

(Borítókép: Aukción licitáló emberek. Illusztráció: Getty Images)