A Michelin már 2022 áprilisában bejelentette, hogy egész Magyarországra kiterjeszti felmérését, vagyis a vidéki éttermeket is górcső alá veszik.

Az első országos vizsgálaton rögtön két Michelin-csillaggal jutalmazták a tatai Platán Gourmét (séf: Pesti István). Hasonló elismeréssel díjazták a budapesti Stand (Széll Tamás és Szulló Szabina) konyháját is. Egy Michelin-csillagot pedig összesen hét étterem kapott: Esztergomból a 42 (Barna Ádám), Budapestről pedig:

  • a Babel (Kaszás Kornél)
  • a Borkonyha (Sárközi Ákos)
  • a Costes (Koppány Levente)
  • az Essencia (Tiago Sabarigo
  • a Rumour (Rácz Jenő)
  • és a Salt (Tóth Szilárd).

A vidéki étteremként rögtön két csillaggal gazdagodó Platán Gourmet festői környezetben fekszik: a tatai Öreg-tó partján találhatunk rá, mindössze néhány perces sétára a középkorban épült Tatai vártól.

Mindig is hittem benne, hogy a magas minőséget képviselő vidéki étteremnek van létjogosultsága. Sok munkába került, mire eljutottunk ide. Szeretném megköszönni a Michelinnek, és mindenkinek, aki támogatott ebben

– nyilatkozta Pesti István, a vendéglátóhely séfje.

A Platánhoz hasonlóan először kapott Michelin-csillagot hazánkban A Konyhafőnök séfje, Rácz Jenő is.

Az RTL főzőműsorának ítésze külföldön már kiérdemelte az elismerést, de magyarországi éttermét, a Rumourt először díjazták.  A magát gasztroszínháznak feltüntető vendéglátóhely a hazai éttermi kínálatban újszerűnek számító, egyedi „chef’s table” koncepcióval várja a vendégeit. Ez lényegében azt jelenti, hogy az ide látogató kulináris élményre vágyók végigkövethetik a konyhában zajló folyamatokat. 

A világ legrangosabb gasztronómiai kalauz inspektorainak kiléte ismeretlen, de annyi bizonyos, hogy évek óta inkognitóban járták az ország éttermeit. 

Ezen kritériumok alapján értékeltek

Michelin a következő szempontok szerint értékeli az éttermeket: az alapanyagok minősége, az ízek harmóniája, a technikák mesteri szinten művelése, a séf személyisége, valamint a következetesség mind az étlap, mind az elkészítési idő tekintetében.

(Dining Guide, Magyar Turisztikai Ügynökség)

(Borítókép: Rácz Jenő. Fotó: Schumy Csaba/Dining Guide)