Egészen hajmeresztő összegeket is kitehet egy-egy gyerek átigazolási díja.

Napjainkban nem ritka, hogy akár eurómilliókat költenek egy-egy sztárjátékosra a felsőkategóriás futballcsapatok. A különböző transzferek során több százmillió euró cserél gazdát évről évre. Az európai topligákban jórészt szigorúan szabályozzák, hogyha gyerekekről van szó, az ifjú labdarúgó palánták milyen feltételek mellett igazolhatnak át egyik csapatból a másikba. Utánajártunk, hogy hazánkban pontosan milyen összegeket fizetnek a klubok egy-egy gyermek átigazolásáért. 

Szerencsére a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) Nyilvántartási, Igazolási és Átigazolási Szabályzata pontosan rögzíti ezeket a pénzügyi feltételeket. 

Elöljáróban fontos megjegyezni, hogy a legnagyobb magyarországi klubok igyekeznek minél kisebb korban magukhoz kötni a tehetséges gyerekeket. Ennek szakmai és gazdasági okai is lehetnek. Utóbbi szempontból nem mellékes tényező, hogy egy átigazolásért az érintett focista előző klubjában eltöltött éveinek száma határozza meg az árat.

minél több időt töltenek a gyerekek egy csapatnál, később annál drágábban tudják más klubok „kivásárolni” őket. 

Magyarországon az MLSZ különböző szintekre rangsorolja a csapatokat. Jelenleg négy szintet különböztetnek meg: Amatőr/Grassroots, Körzetközpontok, Tehetségközpontok és Akadémiák. 

Ha Grassroots szintről igazolnak át egy játékost, akkor az Akadémiáknak 150 ezer forintot, a Tehetségközpontoknak 40 ezer forintot, a Körzetközpontoknak 20 ezer forintot, míg az azonos szintű csapatoknak 10 ezer forintot kell fizetniük minden egyes év után. Ezek az összegek még viszonylag csekélynek számítanak, ám ha egy Tehetségközpont szeretne átigazolni egy gyereket azonos szintű csapattól, akkor annak már évenként 90 ezer forintot kell ezért fizetnie. 

Az ábrán látható átigazolási díjak tovább emelkedhetnek, amennyiben az adott gyerek szerepel a korosztályos utánpótlás válogatottban. Ebben az esetben egy 1,5-szörös szorzóval még megterhelhető a végösszeg. További szorzó vonatkozik a 14 éven aluliak klubváltására is: ha egy focista palánta nem saját és nem is szomszédos megyébe igazol át, akkor az őérte kiszabott teljes fizetendő összeg ötszörös szorzóval terhelendő. 

A fentieket szemléltetendő, ha egy gyerek, aki 8 éves kora óta a Debreceni VSC-ben játszik, de 14 évesen átigazolják a Ferencvárosi TC-hez, akkor a 4,2 millió forintos működési költségtérítés díját még meg kell szorozni öttel.

Mindezek alapján az adott focista 14 évesen 21 millió forintért válthat csapatot. 

Fontos kitétel, hogy felfelé történő igazolásnál nem lehet eltérni a meghatározott összegektől, azonban ha alsóbb szintre igazol egy gyerek, akkor különböző egyéb rendelkezésekkel segíti ezt az MLSZ. 

A klubok nem kötelesek elengedni a gyerekeket

Az MLSZ szabályzata szerint általában júliusban szabad átigazolás van. Ekkor a csapatok kötelesek (a működési költségtérítés megfizetése mellett) elengedni a gyerekeket. Amennyiben azt ezt követő időszakban dönt úgy valaki, hogy klubot szeretne váltani, akkor az átadó csapat ezt megtagadhatja (bizonyos kivételektől eltekintve), így az adott gyermek a távozási szándéka ellenére kénytelen lesz az aktuális csapatánál maradni - legalábbis a következő júliusi hónapig.

(Borítókép: Gyerekek fociznak a skót Celtic csapatában. Illusztráció: Bob Thomas/Getty)