Összkerékhajtású, kombinált teljesítménye 280 lóerő, akkumulátorának átlagos működési távolsága pedig 69 kilométer: az Alfa Romeo Tonale az olasz gyártó első lépése a jövő felé.

Miután bemutatta első hibridjét, nemrég az első, konnektorról tölthető hibrid autójáról is lerántotta a leplet az Alfa Romeo. A stílusos szabadidő-autónak szánt Tonale 2023-ban kerül az utakra, ahol pusztán elektromos meghajtással átlagosan 69, városban akár 82 kilométert is képes lesz megtenni egyetlen töltéssel.

Ez utcai oszlopról nagyjából 2 órába telik, de otthoni konnektorról is tölthető, ez utóbbi öt és fél órát vesz igénybe.

Az autó 180 lóerős turbós benzinmotorjához az első kerekeknél egy 45, a hátsó kerekeknél pedig egy 122 lóerős elektromotor csatlakozik, így kombinált teljesítménye eléri a 280 lóerőt, aminek köszönhetően 6,2 másodperc alatt gyorsul százra. A Tonale nemcsak teljesítményben, de küllemben is megnyerő: a jellegzetes pajzs alakú hűtőmaszktól a kerekeken át a hátsó lámpák fénycsíkjáig minden megvan benne, amitől vonzónak tartjuk – írja a Roadster.

A portál kiemeli például a műszerfal kettős árnyékolóját, a digitális számlapok grafikáját, valamint a kormánykerékre került, legújabb Alfákra jellemző startgombot és a mögötte lévő méretes fém váltófüleket. Továbbá az olyan apró részletek sem elhanyagolhatók, mint a visszapillantó tükörbe rejtett olasz zászló vagy az Alfa Romeo emblémájának kígyója, amelyet a tölthető hibrid változathoz konnektorosra alakítottak át.

Az elektromos és hibrid üzemmódok között hagyományos DNA kapcsolóval válthatunk. Bár az akkumulátor megnövelte a Tonale tömegét, az az autó hátuljába került, ezért javított a súlyelosztásán és csökkentett a súlypontján, ennek köszönhetően stabilabban fordul a kanyarokban. Mivel a hátsó kerekek is hajtottak, ezért a plug-in hibrid Tonale összkerékhajtású, ami jobb tapadást és élvezetesebb, ugyanakkor biztonságosabb autózást jelent.

Dynamic módban ugyanakkor harapósabb a járgány és annak kormányzása, valamint a futóműve is feszesebb.

Évről évre megújul

Az Alfa Romeo mostantól minden évben tesz egy lépést a jövő felé. A decembertől rendelhető plug-in hibrid után 2024-ben érkezik a márka első teljesen elektromos autója, 2027-ben pedig már csakis elektromos darabokból fog állni az olasz gyártó kínálata.

(Borítókép: Alfa Romeo Tonale. Fotó: Stellantis)