Az ünnepek közeledtével egyre nagyobb a nyomás, hogy mit rakjunk a párunknak a fa alá. A bajban lévő férfiaknak Ilyés Dorottya is segítséget nyújthat, aki a világ egyik legjobb divatiskolájában diplomázott, majd olyan párizsi divatházaknak dolgozott, mint a Chloé, az Isabel Marant vagy a Jacquemus.

Tavaly december elején nyitotta meg kapuit a rózsaszínben tündöklő Séyli. A butik tulajdonosa, Ilyés Dorottya több mint 10 év külföldön szerzett tapasztalat alapján ad tanácsot az üzletébe betérő érdeklődőknek.

A 21. században honnan inspirálódnak a nők és a férfiak a divattal kapcsolatban?

Többnyire a közösségi médiás felületeken kutakodnak újabb koncepciók után. Innen inspirálódnak, gyűjtenek ötleteket, emellett vannak influenszerek és divatbloggerek, akiket követnek. Olyat is láttam, hogy valaki az Instagramról lementett képek sokaságából próbált összerakni szetteket. Mindenki igyekszik a saját személyiségét visszatükrözni a viseleteiben. Én is ezt tanácsolom azoknak, akik kikérik a véleményem egy-egy öltözet kapcsán. Azt gondolom, hogy mindenkinek a ruhatárában vannak olyan darabok, amelyekből izgalmas kreációkat lehet összehozni. Egyszerű, letisztult öltözékben is kitűnhetünk, nem kell feltűnőnek lenni hozzá. Budapesten nem igazán létezik az a fajta butikkultúra, mint amellyel Párizsban és Olaszországban találkoztam, pedig lenne rá igény. Ezekben az üzletekben az emberek keresgélhetnek egyedi ruhadarabokat, kiegészítőket.

A butikodban található ruhadarabok és kiegészítők honnan érkeznek?

Különböző külföldi márkák, főként európai divatházak szelekciójából válogatok olyan elemeket, amelyekbe magam is beleszeretek és úgy gondolom, hogy önmagukban is megállnák a helyüket. Amikor hazatérek és összegyűlnek a különböző darabok, akkor kezdődik az igazi munka: az újdonságokból a saját elgondolásaim alapján heti szinten rakok össze új kollekciókat. Ezeket az Instagramon közzétesszük, ahol mondhatni „életrekelnek” a ruhák.

Egyre több hazánkban az egyedi butik

Magyarországon egyre több olyan üzlet nyílik, amely egyedi darabokat forgalmaz. A Szputnyikba a világ minden tájáról érkeznek különböző vintage ruhadarabok. Legnagyobb részt Európából, de Japánból és Koreából is szállítanak blúzokat és ruhákat, az Egyesült Államokból pedig főként ingeket. Emellett a KulTúrt árukészlete is több forrásból, jelentős része angol, osztrák, holland, valamint svájci importból származik.

Szakértőként mi a meglátásod: a férfiak az utóbbi években jobban érdeklődnek a divat iránt?

Abszolút, emellett tudatosan választják ki a szekrényből az aznapi öltözéküket. Ez is részben a közösségi oldalaknak és a pörgős, külsőségek világának köszönhető. Mindkét nem egyetért abban, hogy egy ruha igenis meghatározza az első benyomást, legyen szó állásinterjúról, szakmai találkozóról vagy egy első randevúról. Egy-egy szettel akár a karrierünket is befolyásolhatjuk.

Az ünnepek közeledtével sokan bajban vannak, hogy mit adhatnának a kedvesüknek. Ebben is tudsz segíteni azoknak, akik betérnek hozzád?

Több férfi is megfordult már az üzletben azzal a céllal, hogy kisebb ajándékot vásároljon a szerelmének és a visszajelzések alapján eddig mindenki sikeresen választott. Személyes tanácsadásra, személyre szóló stylingra is lehetőség van ajándékozás terén, mely ugyancsak jó választás lehet, mint karácsonyi meglepetés. A stílustanácsadás során a hölgy szabadon válogathat, próbálgathat, előkerülnek olyan exkluzív ruhadarabok, kiegészítők, amelyek a nagyközönség számára még nem elérhetőek. Ha meglepetésen törjük a fejünket, egy ékszerrel sosem lőhetünk mellé, hiszen sok nő kifejezetten rajong értük. Ilyenkor meg szoktam kérdezni az urakat a párjuk öltözködési stílusáról és a személyiségéről, melyek alapján könnyebb az adott tárgy kiválasztása. Vannak olyanok is, akik épp egy változó életszakaszban vannak és nem tudják, hogyan fejezzék ki önmagukat az öltözékeiken keresztül. Számukra például egy ilyen ajándék nemcsak különleges, de lélekemelő is lehet. 

Mit jelent a személyre szóló styling?

Ilyenkor a szakértő segít egy személyes „arculat”, stílus kialakításában, átgondolásában és újratervezésében.

(Borítókép: Egy férfi meglepi a kedvesét. Illusztráció Fotó: Shutterstock)