Ha a művészetek szerelmese, akkor keresve sem találna izgalmasabb helyet Budapesten.

Az Asterisk The Live-in Gallery egy művészeti és antikvitás galériát ötvöz egy vendéglátótérrel, ahol brunch-fogásokat, valamint kávékülönlegességeket szolgálnak fel. A kiállított gyűjtemény darabjait elsősorban a múlt századból származó, eredeti antik és vintage használati és dekorációs tárgyak alkotják az Art Deco korszakra fókuszálva.

A műtárgyakat nemcsak megcsodálni lehet egy finom kávé elfogyasztása mellett, hiszen a gyűjtemény minden egyes darabja eladó. Az 1880-tól 1980-ig készült tárgyak ára széles skálán mozog:

30 Eurótól, azaz 12 ezer forinttól egészen 3-4 ezer Euróig, mai árfolyamon 1 millió 230 ezer és 1 millió 640 ezer forintig válogathatunk a régiségek között, így mindenki találhat a pénztárcájának kedvező antikvitást.

A hely tulajdonosa, Fazakas Ágnes három kedvenc kortárs művészének alkotásai is megtalálhatók a régiségek között: Stefan Osnowski fametszetei, Petri Annemarie rézkarcai, valamint Dukai István szitanyomatai. Emellett az alapító saját, japán fametszet-gyűjteménye is megcsodálható, amely Közép-Európában egyedülálló kollekció. 

Tsukioka Yoshitoshi fametszete.
(Fotó: Fotó: Asterisk The Live-in Gallery.)

A gyűjtemény különlegességét jelzi továbbá, hogy több műtárgyból is mindössze néhány darabot lehet fellelni a világon.

Ennek oka, hogy a korra jellemző sorozatgyártásban sok különleges tárgyból csak limitált szériák, vagy egyedi darabok készültek.

A kollekció teljességgel internacionális: megtalálhatók benne francia, olasz, japán és persze magyar tárgyak is. A magyar ipar egykor kiemelkedő, külföldön is jó hírű szereplője, a Zsolnay porcelángyár alkotásai közül több különlegesség is fellelhető a galéria-kávézóban. Kiemelkedőek a Zsolnay aranykorában, az 1800-as évek végén és az 1900-as évek elején készült kerámiák.

Török hatású üvegcse a Zsolnay aranykorából. (Fotó: Asterisk the Live-in Gallery)

A kiállítótérben a Zsolnay alkotásokhoz rendkívül hasonló, már-már absztrakt hatású francia lüsztermázas kerámiák is helyet kaptak.

„A korszak nagy zsenije, Jean Barol esetében a kerámiák egyfajta hordozóként jelennek meg, rajtuk ugyanis igazi képzőművészeti alkotásokat figyelhetünk meg. A francia művész még Pablo Picassot is inspirálta, aki az ő hatására kezdett el kerámiákkal foglalkozni” – mesélte Fazakas Ágnes. 

A kerámiák mellett különböző szobrokat is találunk a helyszínen: az Art Deco kedvelt öntőféme a spiáter (cink-alumínium ötvözet csekély rézadagolással – a szerk.) volt, ugyanis csak minimális utómunkával járt a használata. Max le Verriert a korszak egyik leghíresebb, ebből az anyagból szobrokat készítő művészeként tartják számon. A gyűjteményben kiállított patinás zöld alkotások az ő párizsi öntödéjében készültek. Műveiben meghatározóak a női testideált megörökítő formák. Ezek természetesen már nem használati, hanem sokkal inkább dekorációs tárgyak. 

Max le Verrier spiáterből készített, női alakot megformáló szobra. (Fotó: Asterisk the Live-in Gallery)

Opálosan irizáló Lalique tál. (Fotó: Asterisk the Live-in Gallery)

Olyan műtárgyak elevenednek itt meg, amelyeket én már eleget csodáltam. Kész vagyok megválni tőlük, hogy mások is örömüket leljék bennük 

– mondta Fazakas Ágnes.

Ezekben a kávézókban is műalkotások színesítik a teret

Charbon Art Café

Kevésbé ismert, ám feltörekvő és tehetséges művészeket karol fel a VIII. kerületi Gutenberg téren található Charbon Art Café. A hely nevéből adódóan is művész kávézónak aposztrofálja magát, a vendégteret pedig remekül kiegészíti a pinceszinten található, ám a kávézóhoz tartozó Bunker Galéria. Utóbbiban időszakos kiállításokat is tartanak, míg a kávézó falain dekorációként funkcionáló, ám szintén megvásárolható műremekek lógnak.

Piano Art Café

A Piano Art Café abban a tekintetben egyedülálló, hogy minden hónap első hétvégéjén új kiállítással készülnek, így a kávézó arculata és hangulata az aktuális tárlatnak megfelelően havonta változik. A Pianóban a kortárs magyar festőművészet alkotásaival találkozhatunk. A különféle ínyenc falatok mellett természetes ínycsiklandó kávék, valamint különleges sörök is helyet kaptak az étlapon. A galéria-kávézó pódiumán a legkülönfélébb zenei műfajokban jártas előadók váltják egymást. 

(Borítókép: Asterisk the Live-in Gallery. Fotó: Vadnai Szabolcs)