Versenyezzünk autóval, száguldjunk lóháton, vagy csússzunk jégen, bizonyos tevékenységek sportszerű űzéséhez szélesre kell nyitnunk a pénztárcánkat. Alább öt luxus-sportágat mutatunk!

Műkorcsolya

A műkorcsolya egy rendkívül drága sport,

csak egy professzionális jégkorcsolya ára több mint 800 euróra, mai árfolyamon 320 ezer forintra is rúghat.

Emellett a versenyzők többnyire maguknak állják az egyedi tervezésű jelmezeket, valamint a különböző nevezési díjakat a nemzetközi tornákra. 

Matteo Rizzo olasz műkorcsolyázó.
(Fotó: Claudia Greco/Getty Images Hungary)

Tenisz

A tenisz a köztudatban is igazi „úrisportként” él. Kétség sem fér hozzá, hogy az ehhez a tevékenységhez szükséges felszerelések (ütő, cipő, öltözet) nem olcsó mulatságok, ahogy az oktató órabére sem. A teniszütők ára például nagyon széles skálán mozog:

egy kisgyermeknek akár 10 ezer forintért is vásárolhatunk, míg egy profinak akár több százezer forintot kóstáló darabra is szüksége lehet. 

Roger Federer. 
(Fotó: Thomas F. Starke / Getty Images Hungary)

Bobozás

Ha valaki látta a Jég veled című filmet, akkor pontosan tudja, hogy mekkora nehézséget jelenthet egy bobcsapat versenyeztetése. A filmben a jamaikai válogatott kijut az olimpiára, ám kihívások tömkelegén kell túljutniuk, hogy versenyezhessenek. A valóságban a bobpályák száma közel sem elégséges, ezért egy-egy pálya bérlése csak borsos áron oldható meg. A legnagyobb kiadás mégis maga a bob:

egy versenybob ára legalább 100 ezer dollár, vagyis közel 39 millió forint.

A komolyabb csapatoknak edzésre is külön bob dukál, így elengedhetetlen egy támogató, aki finanszírozza a költségek jó részét. 

A jamaicai bobcsapat. 
(Fotó: Julian Finney/Getty Images Hungary)

Forma-1

Őrületes összegeket emészt fel egy-egy profi Forma-1-es versenyző autója. Nem meglepő, hogy sokak szerint a Forma-1 a legköltségesebb sport a világon, hiszen itt korántsem csak a járművek áráról van szó: a karbantartás, a versenyekre való felkészítés, a folyamatos fejlesztések mind-mind súlyos eurómilliókba kerülnek.

Egy profi F1-es autó ára 2 millió dollárra tehető, ami mai árfolyamon 780 millió forint.

A fiatalok általában gokartozással kezdenek, de már azt is csak kevesen engedhetik meg maguknak. Később az önálló edzések, a versenyzés finanszírozása, valamint a szponzorok megszerzése is nehezítő tényezővé válik. 

Lovaspóló

A lovassportok mindig is a drágább szabadidős tevékenységek közé tartoztak, azonban ezek közül is kiemelkedik a lovaspóló.

Egy ló megvásárlása sem olcsó mulatság, de képzeljük el, mi a helyzet akkor, ha legalább fél tucat táltosra van szükség.

A lovaspólóban ugyanis a játékosok folyton cserélgetik a lovakat a meccs alatt, hogy az állatok könnyebben elviseljék a rájuk nehezedő terhelést. A játékban négy-négy játékos néz farkasszemet egymással, és mindegyiküknek szüksége van legalább négy lóra. A 16 ló összértéke alsó hangon is 24 millió forint. A lovaspóló Európában az 1800-as évek végén, valamint az 1900-as évek elején volt a jómódúak egyik legnépszerűbb sportága. 

Lovaspólósok játék közben. 
(Fotó: Ramsey Cardy/Getty)

(Borítókép: Lovaspólósok játék közben. Fotó: Ramsey Cardy/Getty Images Hungary)