Sokan úgy vélik, a férfiaknak jól áll a kor és az idővel elmélyülő ráncok, mert azok sármosabbá teszik őket, ugyanakkor közülük is egyre többen vesznek igénybe különböző szépészeti kezeléseket.

Szembetűnő tény, hogy a plasztikai sebészek körében jóval több a férfi szakember, ahogy az is, hogy leggyakrabban a nők élnek plasztikai beavatkozásokkal. Sokan szeretnének üdébb, kisimultabb arcbőrt annak érdekében, hogy fiatalabbnak tűnjenek, s bár a legtöbben nem ismernék be, de a vonzó külső érdekében a férfiak között is szép számmal akad, aki felkeres egy szakembert. Köztük van például Szabó András Csuti és a ValóVilág egy korábbi játékosa, Einwiller Gregor is. Mindketten őszintén vallottak a Velvetnek a botoxról, a beavatkozásról pedig szakembert kérdeztünk.

„Azért kezdtem el botoxoltatni, mert korábban egyáltalán nem foglalkoztam a bőrömmel és az arcomon megjelent pár mély ránc, ami nagyon zavart. Óriási változást nem akartam látni magamon, csak finomítani szerettem volna a ráncaimon. Sokan észre sem vették, hogy kezelésen jártam. A barátaimnak csak az tűnt fel, hogy üdébb, kisimultabb vagyok” – mesélte a Velvetnek Csuti, aki szerint a botoxnál lényegesebb a prevenció. Kiemelten fontosnak tartja, hogy a mindennapok során a bőrünknek megfelelő arcápolási termékeket használjuk.

Szabó András Csuti professzionális termékeket használ
Fotó: Index/Németh Kata

„Ugyanolyan természetes dolog szerintem, hogy egy férfinak is lehet saját arcápolási rutinja és este nem csupán vízzel vagy szappannal mos arcot. Régebben nem ápoltam professzionálisan és tudatosan az arcomat. Ma már egyénre szabott protokoll alapján törődök a bőrömmel” – mesélte a TV2 Farm VIP játékosa, aki a rutin kialakítása előtt alaposan megvizsgáltatta bőrét.

„Voltam egy vizsgálaton, amelynek az volt a célja, hogy helyreállítsák a bőröm természetes funkcióit. Az arcápolási rutinomat a diagnosztikai eredmények alapján alakították ki, ahhoz tartom magam. Ez reggel és este körülbelül három percet vesz igénybe, aminek során figyelek például a fényvédő használatára, ám a ránctalanításra már kevésbé. A vizsgálat mutatott rá arra is, hogy kevés vizet iszom, nagyon dehidratált volt a bőröm. Azóta erre is figyelek, illetve a professzionális rutinomnak köszönhetően évente már csak egyszer botoxoltatok” – árulta el a kétgyermekes édesapa. Hozzátette: mindettől nem gondolja magát kevésbé férfiasnak, hiszen a bőrápolás nem csak a nőké.

„Ne attól legyen nő a nő, hogy többlépéses arcápolási rutint követ, a férfi pedig ne attól legyen férfi, hogy neki nincs semmilyen arckrémje. Az én olvasatomban ez ugyanolyan, hogy rendszeresen járok fodrászhoz, vagy hogy napi háromszor mosok fogat. Mindez a saját higiéniánk érdekében fontos. Ha egy férfit zavar, hogy ráncos a szemkörnyéke, ma már többféleképpen tehet ellene. A kritikával nem szabad törődni, a lényeg az, hogy mindenki jól érezze magát a bőrében. Számomra a legjobb visszajelzés, amit kaphatok, ha egy műsor forgatása előtt a sminkesek rácsodálkoznak a bőröm jó állapotára. Nincs szükségem sok púderre. Mivel abban az életkorban vagyok, amikor a kollagéntermelés már nem olyan aktív, ezért kapszula formájában kollagént is szedek, ami az edzéshez is nagyon jó” – szögezte le az üzletember, aki úgy véli, ha valaki időben elkezd foglalkozni önmagával, sok mindent elkerülhet idős korára.

„Ezt megint az edzéssel tudom párhuzamba hozni: ha valaki 45 éves korában kezd el sportolni, akkor nehezebb lesz az elmúlt évtizedek problémáit minél gyorsabban kevésbé látványossá tenni, mint annak, aki gyerekkora óta sportol.”

Einwiller Gregor, azaz VV Greg a 35-höz közeledve döntött úgy, hogy bejelentkezik egy botox-kezelésre. Bár többen úgy gondolják róla, hogy már többször is átesett plasztikai beavatkozáson, csak nemrég szánta el magát.

„Gyakran kell győzködnöm az embereket, hogy eddig semmilyen beavatkozásom nem volt. Sokan mégis műanyag hulladéknak, kacsacsőrnek és „botoxolt fejűnek” neveznek, de ezeken nem sértődöm meg. Szerintem semmi baj nincs a plasztikáztatással vagy az egyéb szépészeti beavatkozásokkal, viszont én egyelőre a genetikámnak köszönhetek mindent” – hívta fel figyelmet a reality korábbi szereplője, akit sokan csak magyar Ken babaként ismernek. Einwiller már kisiskolásként is nézegette a tükörben „nem létező ráncait”. Egy alkalommal úgy szaladt oda az édesanyjához, hogy az arcbőrét kifeszítve azt mondta: úgy sokkal szebbnek látja magát.

VV Greget sokan Ken babához hasonlítják
Fotó: Einwiller Gregor

„Máig minden nap képes vagyok szemügyre venni a kialakulóban lévő pici ráncaimat. A családtagok, barátok még mindig nem látják azt, amit én már igen. Az első komolyabb tervem a botox-kezelés kapcsán a ValóVilág utáni időszakban merült fel bennem. Mivel nagyon sokan fotózkodtak velem, borzasztóan zavarta a hiúságomat, ha megláttam akár egy mimikai ráncot is a képeken. Elhatároztam, hogy felkeresem a legjobb szakembert és időpontot foglalok. A konzultáción meglepett a plasztikai sebész reakciója: azt mondta, nekem még egyáltalán nincs szükségem botox-kezelésre. Inkább önértékelési problémát vélt felfedezni bennem. Hittem neki, ezért nem vettem igénybe a kezelést” – emlékezett visszaVV Greg. Bár akkor egy időre megnyugodott, pár évvel később egy kellemetlen élményben volt része.

„Részt vettem egy rendezvényen, ahova több ismert ember is eljött. Egy kedves ismerősöm akkor megjegyezte, hogy „hát Ken baba, most már neked sem ártana egy kis botox!” Azt hittem a Föld elnyel szégyenemben! Miután hazamentem, órákon keresztül néztem magam a tükörben, és elhatároztam, hogy teszek a ráncaim ellen. Úgy döntöttem, hogy ismét időpontot foglalok, de végül ez is meghiúsult. Rájöttem, hogy nem akarok másoknak megfelelni, én így is teljes értékű ember vagyok. Azóta eltelt pár év, nemrég pedig határozottan eldöntöttem, hogy közel 35 évesen igenis muszáj elkezdenem. Bejelentkeztem. Egy igényes férfi igenis foglalkozzon magával ezen a téren is. Biztos vannak olyan férfiak, akiknek jól áll a ránc és sármossá teszi őket, de én Brad Pittet és David Beckhamet is jobban szerettem ráncok nélkül. Ha pedig már elkezdem és egyszer ne adj Isten úgy hozná az élet, hogy választanom kellene, én inkább a botoxot és a hyaluront választanám, mint az ételt! A várólista azonban egyre nagyobb, ugyanis egyre többen igénylik ezt a fajta beavatkozást. Férfiak is!”

VV Greg számára fontos a divatos megjelenés
Fotó: Einwiller Gregor

Einwiller Gregor állítását dr. Széchenyi Kornél, a New Beauty Orvos-Esztétikai Központ orvosa is megerősítette. Vele készült interjúnkban az okokról, valamint a férfiakat és nőket érintő botox-kezelés különbözőségeiről is beszélgettünk.

A férfiak is egyre gyakrabban vesznek igénybe fiatalító arckezeléseket. Ön szerint mi az oka ennek?

Napjainkban már elfogadottabb, hogy egy férfi is használja az orvos esztétika által kínált lehetőségeket. Örvendetes, hogy az urak adnak a külsejükre és van erre igényük. A legtöbb férfi vendégünk egyedül jön, de előfordul, hogy egy hölgy hozza el a párját egy olyan kezelésre, amely számára már sikeres volt.

Elsősorban mely korosztály igényli önöknél az arcfiatalító kezeléseket, például a botoxot?

A 35-55 év közöttiek közül jönnek a legtöbben, de huszonéves vendégeink is vannak, akik nem fiatalító kezelésre jönnek, hanem például botoxos izzadásgátlásra.

A férfias, karakteres kontúrok helyreállítása vagy hiúság áll inkább a háttérben?

A legtöbb urat főleg az öregedés látható jelei zavarják, például a mély ránc a két szemöldök között. Más javítani szeretne a bőre minőségén egy kis belső hidratálással, vagy orvosolni azt, ami zavarja őt az arcán, mint például az ínymosoly. Bár az első alkalommal általában visszafogottak, miután látják a kezelés eredményét, bizalommal visszajárnak.

A botox esetében miben más egy férfi arcának a kezelése, mint egy nőé?

A férfiak izmai nemcsak a testükön, hanem az arcukon is erősebbek, ezért nekik kicsivel több botox beadása szükséges, mint a hölgyeknek. A hyaluronsavas vagy kollagén indukciós arctöltés esetében az uraknál nem az arc formázása a cél, hanem a bőr stimulálása, ezáltal az öregedés gátlása.

Az első alkalom után milyen sűrűn szükséges a kezelés?

Genetikától és életmódtól függ, mennyire tartós a botox vagy a hyaluronsavas töltőanyag. Aki rendszeresen sportol, szaunába, szoláriumba jár, vagy gyors az anyagcseréje, annak a szervezete hamarabb feldolgozza, amit az arcába töltünk. A botox átlagosan 4-6 hónapig, az arctöltés 6-12 hónapig tart.

Önök szerint mit gondol a társadalom a kifejezetten férfi archoz igazított arckezelésekről?

A férfi-botox és arcfeltöltés egyre kevéssé stigmatizált, ezért többen veszik igénybe. Ez nagymértékben köszönhető azoknak a sztároknak, akik felvállalják ezeket az esztétikai beavatkozásokat. Senki nem örül annak, amikor észreveszi a tükörben, hogy öregszik, ezért miért ne késleltessük a kor látható jeleit, ha van rá mód? Mivel az orvos-esztétika által kínált kezelések a férfiakon is ugyanolyan hatásosak, ez a lehetőség nemcsak a hölgyeket illeti meg.

(Borítókép: Csuti, VV Greg. Fotó: Index, Einwiller Gregor)