Legyen az ok növényi alapú egészséges életmód, ételérzékenység vagy az állatok védelme, ma már országszerte egyre több helyen találni az ilyen és hasonló igényeket kielégítő vegán éttermeket és falatozókat. A fővárosban rendhagyó működéssel nyitotta meg kapuit nemrég egy új ételbár, mi pedig azon kívül több más vegán bisztrót vagy falatozót is elhoztunk, hogy hazánk több pontján is megtalálja a fogára valót.

Ooton, Budapest

Szellemes névvel és ínycsiklandó kínálattal csalogatja be üzletébe a vendégeket a budapesti 2. kerületben megnyílt Ooton, az ország első, kizárólag növényi alapú grab&go falatozója. Mint ahogy az a nevéből is kitűnik, kínálatának darabjai a legjobb választások lehetnek azok számára, akik sietve szeretnének bekapni valamit, ám a hagyományos hamburgerek és zsíros ételek, illetve gyrosok és kebapok helyett valami egészségesebbet szeretnének.

 „Az egészség- és környezetbarát vegán ételek érdekében nem kell lemondanunk az ízekről, színekről, izgalmakról, és akár egy pohár prosecco elfogyasztásáról” – kezdte Szemerédy Viktória, a hely tulajdonosa. „A koncepciónk célja, hogy a növényi alapú étkezés kipróbálására inspiráljon - a testünk, a környezetünk és az állatok jólléte érdekében. Az üzlet kialakításakor szem előtt tartottuk, hogy a lehető legminimálisabb ökológiai lábnyommal rendelkezzünk, miközben tényleg egyszerű, fogyasztásra kész, és zavarbaejtően ízletes ételeket tudjunk ajánlani azoknak is, akiknek egyébként eszükbe sem jutna a vegán étkezés. A szezonális, friss alapanyagok, illetve a környezet- és állatbarát működés mind hozzájárulnak egy élhetőbb világhoz mindannyiunk számára. Saját egészségünk és gyerekeink jövője szempontjából is kulcsfontosságú, hogy jelentősen csökkentsük a húsfogyasztásunkat. Célunk, hogy az Ootonban bárki megtapasztalhassa, hogy ez nem kell, hogy az étkezés élményéről való lemondással járjon!” – fogalmazott Szemerédy.

Az ételbárban zöldségekkel, hüvelyesekkel, gyümölcsökkel és magvakkal készített szendvicsek, salátatálak és wrapek, valamint 100 százalékos gyümölcslevek, smoothiek és rendhagyó desszertek, például vegán túrógombóc várja a vendégeket. A különleges ízvilágról Fait Federika és Zsolnay Gergely séf gondoskodik, akiknek munkáját a hely megnyitóján Bereznay Tamás, a LiChi TV egykori, Hentesek című műsorának házigazdája ítélte meg bekötött szemmel. A szervezők arra voltak kíváncsiak, hogy Bereznay vajon kitalálja, mely fogások tartalmaznak valódi húst, és melyekben helyettesít növényi alapú hozzávaló állati eredetű készítményt.

„Összesen 20 ezer féle ehető növény létezik a Földön, míg húsfélékből ennek csak töredéke van jelen. Ahhoz, hogy a növényi alapanyagok minél ízletesebbek legyenek, ízük pedig a húst szeretők számára a hús ízvilágához minél inkább hasonlítsanak, nagyon sok múlik a fűszerezésen” – fogalmazott az örök húsevő, akit bár nem sikerült átvernie a vegán séfeknek, azt azért elmondta: nagyon közel jártak a hasonló, ám nem vegán fogások, mint például a csirkés wrap, a tonhalas szendvics, vagy a svéd húsgolyók ízvilágához.

LYR, Pécs

Az ország egyik legszebb városának is titulált Baranya-megyei székhely szintén az élvonalban jár, ha tudatos táplálkozásról van szó. A település vegán lelke a LYR, ahol kézműves kávékat és utánozhatatlan vegán finomságokat állítanak elő. Egyedisége, hogy nem falatozóként, hanem vegán speciality kávézóként aposztrofálja magát, növényi alapú ételeit különleges kávék mellett kínálja. Működésük a nehézségek ellenére ökotudatos. Kínálatuk szezonális alapon változik, az alapanyagok többségét helyi és magyar őstermelőktől szerzik be, valamint odafigyelnek a szelektív hulladékgyűjtésre és újrahasznosításra.

Kis Padlizsán, Debrecen

A vidéki vegán éttermek egyik kiemelkedő képviselője a debreceni Kis Padlizsán, ahol ugyancsak finom és változatos ételeket kínálnak. Menülapjukon kiemelkedik a gluténmentes opciók száma, ezen felül folyamatosan változó napi menüvel várják a betérőket. Minden hétköznap két leves, két főétel és egy desszert közül válogathatnak a vendégeik. Szombatonként még nagyobb a kínálat, olyankor vegán pizzával, burgerrel és salátával is készülnek.

Életkert étel- és desszertbár, Szombathely

A Vas-megyei székhelyen található ételbár részben az előzőleg taglalt helyszín hétvégi kínálatában is megjelenő street food ételekre, valamint a különleges desszertekre építette fel a profilját. Akik képtelenek elszakadni a hamburgerek, gyrosok és wrapek világától, számukra kínál alternatív, növényi alapú lehetőségeket az Életkert étel- és desszertbár. Azon túl, hogy hagyományos, nyers és főtt vegán, glutén- és hozzáadott cukormentes ajánlatok is megtalálhatók a helyszínen, változó déli menüvel, turmixokkal, pékárukkal, aszalványokkal, különböző alapanyagokkal és különleges desszertekkel várják a tulajdonosok a vendégeket, akik egyedi tortarendelést is leadhatnak.

Vegán Bázis Étterem, Zalaegerszeg

A városban legrégebb óta működő, kifejezetten vegán étterem Zala megye székhelyén található. Különlegessége, hogy nemcsak helyben, de feltehetően a vidéki települések között is az egyik első teljesen vegán vendéglátóhely, hiszen 2017-es nyitásakor a veganizmus, mint életmód nem volt olyan szinten köztudatban, mint napjainkban.

Az Élelem Étterem franchise zalaegerszegi szárnya sokféle nyers vegán étellel várja az odatévedőket: többek között növényi alapú hamburgereket, pizzákat és különböző desszerteket kapni, melyek mindegyike glutén-, laktóz-, cukor- és tartószítószermentes.

jegyében az OOTON része a Munch-hálózatnak.