A BÁV 80. Művészeti Aukcióján közel 700 tétel került kalapács alá, köztük egy 22 millió forintért elkelt fehérarany gyűrű, valamint egy Tornai Gyula-, egy Kádár Béla- és egy Vaszary János-festmény.

December 6-7 között rendezte 80. Művészeti Aukcióját a BÁV. Az árverésre bocsátott csaknem 700 tárgy összértéke több tízmillió forintra rúgott, az aukciósház történetében először oldtimer járművekre is licitálhattak az érdeklődők. Közülük a legtöbb pénzért egy Csepel 250-es motorkerékpár kelt el, a vasparipáért 2 millió 800 ezer forintot fizettek.

Az aukció legértékesebb darabjának egy briliáns fehérarany gyűrű bizonyult. Az ékszerek növekvő népszerűségét mutatja, hogy a gyűrű a kikiáltási ár duplájáért, azaz nem kevesebb, mint 22 millió forintért talált gazdára.

Aukciós jutalékkal együtt 27,5 millió forintot fizet majd érte az új tulajdonos.

A legnagyobb licitharcot egy szív alakú, szintén fehérarany gyűrűért vívták, melyet végül a kikiáltási ár hatszorosáért, 600 ezer forintért ütöttek le. A nagy érdeklődésnek örvendő ékszerek között voltak jótékonysági céllal felajánlott darabok is, amelyek értékesítése után több mint 2 millió forint gyűlt össze a Magyar Waldorf Szövetségnek.

A festmények közül nagy sikert aratott Vaszary János Nő enteriőrben, valamint Tatai park című alkotása, előbbiért 6 és félmillió, utóbbi 18 millió forintért kelt el. Tornai Gyula Cseresznyevirágzás Japánban című képét 2,5-szeres szorzóval 12 millió forintért ütötték le, ezzel dobogós helyet szerzett magának a legmagasabb leütési árral elkelt tételek között. 

Ugyanennyiért talált gazdára Kádár Béla Cirkuszban című műve,...

... míg a legnagyobb küzdelem Ivan Mrkvička Bolgár lány című olajfestményéért zajlott. 

Az alkotást 900 ezer forintért kiáltották ki, végül 6,5 millió forintos leütési áron kelt el.

Emellett nagy érdeklődés övezte Páll Lajos képeit is, a művész mindkét alkotása a kikiáltási ár négyszerese fölött talált gazdára. Szintén intenzív érdeklődés mutatkozott a bútorok és Szász Endre vázái iránt. 

A Négy Évszak sorozat Tél című darabja majdnem hatszoros áron került leütésre, míg az ezüst műtárgyaknál egy angol palacktartó keltette fel a résztvevők érdeklődését: 100 ezer forintos kikiáltási árról indult és majdnem 500 ezer forintért kelt el. A szorzók tekintetében egy japán figurális bronz zománcozású lámpa került ki győztesen: az 1,6 millió forintos leütési érték a kikiáltási ár 6,7-szerese lett.

Az árverés egyik legkülönlegesebb, nagy történelmi múltra visszatekintő darabja Teleki Sámuel kínálótálja volt, amely 9 millió forintért talált gazdára és amelyet a magyar állam, mint nemzeti értéket, védetté nyilvánított.

Az árverésen karórák is kalapács alá kerültek, a legnagyobb szorzót a Cartier Santos úti ébresztőórája hozta, amelyet 120 ezer forintos árról indulva végül 380 ezer forintért ütöttek le. A milliós tételek között egy 18 karátos arany IWC Portugieser karóráért küzdöttek a licitálók. A luxusóra 4 millió forintos áron kelt el. Népszerűek voltak a Breitling és az Omega óramárkák, utóbbiból 7 darab is új gazdára talált, köztük egy férfi karóra, amely 340 ezer forintról indult és végül 800 ezer forintnál állt meg.

Indul a 7. Online Aukció!

A BÁV következő online aukciója december 10-én indul, és egészen december 19-ig lehet a licitálni a karácsonyi ajándéknak sem utolsó különlegességekre az Axioart oldalán. Az aukcióra kínált tárgyak között több Zsolnay-kerámia, szecessziós ezüst tárgyak, retro lámpák, Vasarely-grafikák, valamint a 80. Művészeti Aukción nagy érdeklődésnek örvendő Páll Lajos festményei is megtalálhatók lesznek. Az ünnepekre készülve Hermann Lipót Karácsonyi csendélet című festményét is érdemes megnézni a listán. Külön érdekesség, hogy Babos János modellezőnek több mint 40 darab makettjét is meg lehet vásárolni.

Az órák közül a Jean d’Eve Sectora férfi karóra különleges horizontális elrendezésű számlapjával hívja fel magára a figyelmet. Az ékszereknél pedig egy 420 ezer forintos áron licitre kínált, kék briliánsokkal díszített karékre, egy félmilliós kikiáltási árú gyémántokkal körbe foglalt fehérarany gyűrűre és egy vörös fekete zománccal díszített, mozgó pillangós, kék zafírokkal körberakott sárgaarany gyűrűre érdemes külön figyelmet szentelni. A 7. Online Aukció részletei a BÁV-ART honlapján és az Axioart oldalán érhetők el.

(Borítókép: Csepel 250-es motorkerékpár. Fotó: BÁV)