Négy évvel ezelőttig mindenki a bordeaux-i Château Lafite Rothschild pincészetről beszélt, addig ugyanis éveken át ők tartották a legmagasabb áron eladott palack rekordját. Idén egy elérhetőbb áru, mégis óriási durranással jelentkeztek.

Merlot, Cabernet Sauvignon és Petit Verdot egyvelegéből alkotta meg legújabb ikonikus borát a legendás Château Lafite Rothschild pincészet. A borkészítő 2018-ig a legdrágábban eladott palack csúcstartója volt, mígnem a világ legdrágább borai közül számosat jegyző, Burgundiában található Romanée-Conti megdöntötte a rekordot. Mégis, ha a legdrágább francia borokra gondolunk, a legtöbbünknek máig a Lafite jut eszünkbe, amelynek különlegessége részben a pincészet történelmében rejlik: gyökerei egészen 1234-ig nyúlnak vissza – emlékeztet a Roadster.hu.

Újabban ismét van miért a legendás borkészítő vállalatról beszélni, ugyanis az idei évben piacra dobta Anseillant nevű borát, amely a kastély eredeti szőlőültetvényeinek szőlőjéből készült:

48 százalék Merlot, 39 százalék Cabernet Sauvignon és 13 százalék Petit Verdot keveréke.

Louis Caillard, a Lafite szőlőtermesztési igazgatója szerint az Anseillan szőlőültetvény hihetetlen „játszótér” a terroir, vagyis a szőlőnövényt befolyásoló természeti tényezők összességének szempontjából, ugyanis három különböző talaj – kavicsos, agyagos és mészköves – találkozik ott. Az elmúlt években folyamatosan kísérleteztek, 2021-ben pedig megkóstolták a korábbi évjáratokat és úgy döntöttek, hogy a 2018-as méltó arra, hogy bemutatkozzon a nagyközönség számára.

Végül az elődjeihez képest egy modernebb címkével piacra dobták a különleges nedűt, amely meglepő módon a korábbiakhoz képest jóval megfizethetőbb áron, nagyjából negyvenezer forintért vásárolható meg.

(Borítókép: Borozó férfi. Illusztráció: Getty Images)